Powered By Blogger

marți, 31 august 2010

Despre situatia interna din PDL

Iata ce ne spune articolul - PDL intre remaniere si alegeri interne - din Adevarul despre situatia interna din PDL:



"Grupurile care luptă pentru putere

Chiar dacă nu sunt însă recunoscute de liderii PDL, luptele dintre diversele tabere îngreunează situa ţia partidului condus oficial de Emil Boc, dar dirijat vigilent din umbră de şeful statului.

Cea mai încrâncenată confruntare este cea între garda veche a partidului, care îi are ca exponenţi pe miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu - celebra tripletă BVB - alături de premierul Emil Boc.

De cealaltă parte sunt „reformiştii", printre care se numără europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, precum şi deputatul Sever Voinescu. Aceştia îi acuză pe „greii" partidului că nu au reuşit să impună măsuri economice corecte şi nici reformarea partidului.

Deşi considerată reprezentanta noului val în PDL, Elena Udrea s-a ridicat împotriva „disidenţilor", cerându-i premierului luarea unor măsuri chiar împotriva lui Cristian Preda, promovat de ea la organizaţia de Bucureşti să recruteze noi membri. Reacţia lui Boc nu s-a lăsat aşteptată: cei care critică partidul şi încalcă statutul, îi vor suporta rigorile.

„Să vedem care nucă este mai tare!", a contraatacat europarlamentarul Cristian Preda.Un joc oscilant a practicat în ultima vreme şi şeful statului, pentru care, de cele mai multe ori, Blaga, Videanu şi Berceanu sunt „vinovaţii de serviciu".

Dacă recent Traian Băsescu i-a criticat pe Boc şi pe Videanu pentru declaraţiile lor privind majorările salariale de anul viitor, săptămâna trecută el i-a sărit lui Boc în ajutor, spunând că i-ar fi exclus pe „inamicii" premierului dacă ar mai fi condus PDL. 

Alt motiv de dispută în partid a fost şi propunerea lui Băsescu de înfiinţare a funcţiilor de prim-vicepreşedinte, pe care să le ocupe oameni noi, fără legătură cu guvernarea. Meciul a fost câştigat de vechea gardă, care a reuşit amânarea discuţiei, recurgându-se doar la soluţia înfiinţării unor grupuri de lucru.
Foştii liberal-democraţi şi planul Baconschi

O altă grupare distinctă în PDL este cea reprezentată de foştii liberali, în frunte cu Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, alături de Cristian Boureanu şi Raluca Turcan. Vocea acestora a pierdut treptat din intensitatea iniţială, de la momentul când au făcut front comun cu democraţii. 

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Theodor Baconschi, preluat de garda veche pe post de soluţie reformatoare, a lansat recent Fundaţia Creştin-Democrată. Baconschi este pentru unii lideri din garda veche un posibil candidat la prima sau a doua funcţie în PDL.

În aşteptarea alegerilor interne care vor lămuri raporturile de forţe, democrat-liberalii sunt preocupaţi de analiza acţiunilor echipei guvernamentale, de la 1 septembrie, termenul fixat de Traian Băsescu. Dacă unii democrat-liberali cer chiar demisia lui Boc, alţii s-ar mulţumi doar cu schimbări în echipa de miniştri. 
+

-a dat preşedintele şi premierul
-conduce coaliţia de guvernare şi are ministerele-cheie
-controlează instituţiile publice la nivel central şi local
-

-preşedintele partidului nu are autoritate
-apariţia grupurilor care luptă pentru putere
-a făcut un simulacru de reformă, nu a organizat alegeri interne"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu