Powered By Blogger

marți, 26 februarie 2013

Creditul neperformant...

...a ajuns la 18% din totalul creditelor. Iata ce ne spune ziare.com:

Vasilescu (BNR): Ponderea creditelor neperformante in total credite a ajuns la 18%

Iata ce se arata:
"Ponderea creditelor neperformante in total credite este in prezent de 18%, a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.
"Banca Nationala este pe faza. N-a scapat nimic, dar absolut nimic din totalul acestor credite neperformante ca sa nu fie provizionate. La sange a fost controlat si credit cu credit a fost provizionat. Ele toate sunt garantate 100%. 
Din pacate, se revarsa totul in sistemul bancilor pentru ca, iata, nu mai este profit anul acesta. Ar trebui sa ne pese de profitul bancilor, deoarece companiile romanesti au nevoie de bani. Banii cu imprumut trebuie sa vina de la banci", a spus Vasilescu, la TVR. 
In alta ordine de idei, Adrian Vasilescu a tinut sa sublinieze ca Banca Nationala nu este "Ministerul Bancilor". 
"Banca Nationala este un arbitru. In al doilea rand, este reglementator. (...) Dar, mai departe, gestiunea fiecarei banci si-o face banca singura, managementul si-l face singura. S-ar putea sa avem o fuziune in acest an in sistemul bancar si asta nu depinde de Banca Nationala", a explicat Vasilescu. 
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara, recent, ca nivelul creditelor neperformante este de 17%. In opinia acestuia, nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca pe termen scurt, existand presiuni in acest sens. 
"Depinde de perspectivele de crestere pe termen scurt ale economiei, de increderea consumatorilor corporativi si persoane fizice, dar si de disponibilitatea bancilor de a mai da credite. Daca se relanseaza creditarea intr-o maniera sustenabila, acest raport al creditelor neperformante va tinde sa se erodeze in timp. Asteptam sa inceapa sa se intample acest lucru, dar, pe termen scurt, asteptam sa existe presiuni pentru cresterea creditelor neperformante", a spus Popa. 
Potrivit acestuia, daca bancile nu vor fi mai active in restructurarea creditelor neperformante si in vanzarea lor, ceea ce este de asteptat sa se intample intr-o maniera ordonata, acestea se vor afla sub presiunea nevoii de provizionare a creditelor neperformante, ceea ce inseamna marje bancare destul de rigide. "
Deci in crestere, cel putin pe termen scurt...
Sa vedem niste articole de pe la sfarsitul anului trecut despre creditele neperformante din Spania si Grecia:

Creditele neperformante din Grecia, la nivel record

Se arata, printre altele, ca:
"Creditele neperformante din sistemul bancar al Greciei au atins nivelul record de 57 de miliarde de euro, reprezentand aproape un sfert din totalul imprumuturilor.
Nivelul urias al imprumuturilor neperformante agraveaza situatia bancilor, care ar putea avea nevoie de capital suplimentar, scrie Greek Reporter."
Nivel record al creditelor neperformante pentru bancile spaniole. Cand vor cere ajutor?
Se arata, printre altele, ca:
"Bancile spaniole au depasit recordul in materie de credite neperformante, acestea ajungand, in luna iulie, la 169,3 miliarde de euro, potrivit ultimelor date ale bancii centrale. 
Potrivit Bancii Spaniei, 9,9 la suta din credite sunt neperformate, in crestere fata de nivelul de 9,4 la suta, inregistrat cu o luna inainte, relateaza BBC News
Aceasta este cea mai mare rata a creditelor neperformante din 1962 pana in prezent. 
Creditele neperformante ale Spaniei au inceput sa creasca in urma cu patru ani, dupa criza imobiliara, cand tara a intrat in recesiune. Aproape un sfert din spaniolii cu drept de munca sunt in somaj, iar multi analisti sunt de parere ca guvernul spaniol va face, in curand, o cerere oficiala pentru ajutor financiar."

DE citit si...

Van Groningen, Raiffeisen: Romania afiseaza o rata a neperformantelor mai inrautatita decat in realitate, afectand imaginea externa



Un articol interesant si aici.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu