Powered By Blogger

joi, 20 iunie 2013

Contradictii intre legislatia nationala si cea europeana...

Iata ce ne prezinta Romania Libera intr-un articol pe care il recomand a fi citit integral si in original:
CE a declanşat procedura de infringement împotriva României 
Iata ce se arata:
"Comisia Europeană a anunţat joi declanşarea procedurii de infringement împotriva României pentru încălcarea directivelor UE privind achiziţiile publice în derularea CNADNR a licitaţiei pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi, transmite Mediafax.
"Comisia Europeană a cerut astăzi României să respecte pe deplin directivele europene privind achiziţiile publice. Comisia argumentează că procedurile de licitaţii pentru o licitaţie de execuţie lucrări prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului naţional între Crasna şi Iaşi, au fost realizate prin încălcarea Directivelor 2004/18/CE şi 89/665/CEE", se arată într-un comunicat al instituţiei de la Bruxelles.
Procedura de licitaţii a fost gestionată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi a fost desfăşurată pe baza unei legi naţionale care s-a constatat ulterior a fi incompatibilă cu normele europene privind achiziţiile publice. Ca urmare, din anunţul de participare lipseau informaţii esenţiale, iar ofertanţii erau privaţi de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, precizează Comisia Europeană.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor. În cazul în care în termen de două luni nu se notifică măsuri prin care să se pună capăt încălcării legislaţiei UE, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie în privinţa României, se mai arată în comunicatul CE.
CNADNR informa în octombrie 2011 că a semnat contractul de "Proiectare şi execuţie Lot F: DN 24 Crasna - Iaşi", atribuit, în urma unei licitaţii deschise, asocierii Spedition Umb SRL & Tehnostrade SRL, cu o valoare totală de 195.176.947,25 lei fără TVA.
Finanţarea era asigurată de Guvernul României (55%) şi Banca Europeană de Investiţii (45%).
Contractul viza proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului naţional DN 24 între km 105+700 (podul peste râul Lohon, lângă Crasna) şi km 188+150 (limita mun. Iaşi), excluzând secţiunea de drum cuprinsă între km 120+000 – km 125 +000 (limitele mun. Vaslui).
Durata contractului era de 730 zile, urmată de o perioadă de garanţie de 730 de zile." (subl. mea)
Iar Romania are nevoie de dezvoltarea infrastructurii. Pai, daca o tinem tot asa... nu stiu cum se va putea realiza acest deziderat... Noi, la 6 ani de la integrare, nu reusim sa armonizam legislatia noastra cu cea europeana?! Nici fondurile europene nu reusim sa le absorbim, decat intr-o proportie foarte redusa. Eu stau si ma intreb cum vom reusi sa cream locuri de munca in felul acesta... Cum vom reusi sa ne dezvoltam in felul acesta...

Update  

Iata ce ne arata Mediafax

CE a trimis aviz motivat României pentru nerespectarea Directivei privind stocurile petroliere

Se arata, printre altele, ca:

"Astfel, Comisia Europeană a trimis joi un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei şi României, care nu au informat Comisia cu privire la măsurile de transpunere a directivei în legislaţia lor naţională. În cazul în care statele membre în cauză nu îşi îndeplinesc obligaţia legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justiţie în privinţa lor, precizează comunicatul CE.

 Organismul de la Bruxelles argumentează că, "dată fiind importanţa petrolului în consumul energetic al UE, puternica dependenţă externă a UE de aprovizionarea cu ţiţei şi produse petroliere şi incertitudinea geopolitică în multe regiuni producătoare, este vital să se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere în orice moment"
Directiva menţionată trebuia să fie transpusă de statele membre până la 31 decembrie 2012. În ianuarie 2013 s-au declanşat proceduri privind încălcarea dreptului împotriva a 17 state membre care nu şi-au respectat obligaţiile referitoare la transpunere. O scrisoare de somare a fost trimisă Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehia, Greciei, Spaniei, Ungariei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Ţărilor de Jos, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Regatului Unit.
Comisia examinează situaţia în celelalte state membre împotriva cărora s-au declanşat proceduri privind încălcarea dreptului şi prezenta acţiune ar putea fi completată cu avize motivate ulterioare în următoarele cicluri de încălcare, mai precizează comunicatul CE."
Parca nu se inghesuie prea multi ca sa respecte legislatia UE!!

Off Topic

FENECHIU: GRUP FEROVIAR ROMÂN, DESEMNAT CÂŞTIGĂTOR LA CFR MARFĂ  

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu