Powered By Blogger

duminică, 20 iulie 2014

Masura bolsevica...

Am scris aici despre cum e la noi cu taxele si impozitele si aici despre cum se voteaza in Parlament un anumit lucru, spre exemplu majorari salariale la profesori. Iata ce ne spune un articol, pe care il recomand a fi citit integral si in original, din Ziare.com:

Basescu, despre CAS: Masura bolsevica, daca nu spui cum acoperi costurile. Ar fi imoral

Iata ce se arata: 
"Presedintele Traian Basescu a vorbit, sambata, despre impactul reducerii CAS si a explicat ca din punctul sau de vedere aceasta este o masura bolsevica daca nu este explicat modul in care se acopera gaura creata la buget.

"Se discuta de reducerea contributiilor sociale, ca este o masura de drepata. Nu. Este o masura bolsevica, daca nu spui si sursa din care acoperi aceste costuri.

Cand nu vrei sa spui costurile si spui 'lasa ca ii pacalim noi pe romani' nu ai nimic comun cu dreapta. Un om de dreapta este unul care face calcule. A fost o masura anuntata prematur. Eu nu spun ca nu trebuie aplicata. Trebuie aplicata daca stim sursele", a spus Basescu la Sinaia, la congresul femeilor din PMP.

Guvernul nu a convins mediul de afaceri: Degeaba reducem CAS azi daca marim alte taxe maine

Acesta a mai spus ca isi doreste ca Guvernul Romaniei sa ii faca o evaluare prin care sa i se demonstreze ca aplicarea CAS la intreprinderi nu va fi compensata cu introducerea de noi taxe si impozite pentru romani.

"Ar fi imoral sa indrepti catre patronate cele 5% reducere de CAS si sa pui in seama populatiei acest cost. Este si imoral si incorect economic, pentru ca masura agraveaza deficitul structural pe care il avem la fondul de pensii", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca o eventuala compensare a CAS ar reprezenta taxe suplimentare sau taierea investititiilor.

"Taierea investitilor deja s-a produs si efectul il vedem in cresterea somajului. Continuarea taierii investitilor si cresterea de taxe nu face decat sa inrautateasca situatia economica a Romaniei. De aceea pana cand nu voi fi convins nu voi promulga legea", a continuat presedintele.

Acesta a precizat ca punctul sau de vedere este impartasit si de comunitatea de afaceri, dar si de FMI.

"Si FMI sustine reducerea CAS-ului ca si reducere de povara fiscala cu conditia sa stie cum se compenseaza aceasta adancire la fondul de pensii si daca ea e buna pentru sau nu", a mai spus Basescu."
Eu as adauga inca si altceva... La noi sunt 38 de taxe noi si majorate in numai 18 luni!!! Cifrele le-am aflat de la televizor. Eu stiam de 36, iata ca sunt 38... Pana la urma vom ajunge sa nu le mai stim numarul. Chestiunea este ca, pe de o parte, aceste taxe s-au impus de catre actuala Putere, fara sa se discute cu cetatenii, fara o dezbatere, asa cum ar fi fost democratic. Iar pe de alta parte, parca nu ne-a fost vorba asa cand s-a infiintat USL... Spun asta pentru ca USL a castigat alegerile, nu actuala Putere. Sa nu uitam ca liberalii s-au retras de la guvernare si ca USL nu mai traieste. Si uite asa am votat una si a iesit alta! Inclinatia spre minciuna si abureala a actualei guvernari e una maladiva.

In legatura cu investitiile, anul trecut s-a inregistrat o scadere cu 9,3% fata de 2012, iar in trim. IV din 2013 o scadere cu 15,4%, fata de perioada similara din 2012. Anul acesta investitiile publice au scazut cu aproape 26% in primele 5 luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, veniturile din impozitul pe salarii si venituri, rpecum si veniturile nefiscale fiind in scadere...

Mie mi se pare o situatie ingrijoratoare... Si ceea ce e mai ingrijorator este ca Guvernul nu are de fapt o solutie, o strategie pentru a iesi din aceasta situatie. Observati ca si sumele primite de la UE sunt mai mici, nici nu se atrag mai multi bani europeni in economie. Nu-mi place!! Singura strategie a Guvernului este de a da vina pe Basescu si de a lua masuri populiste, de ordin electoral, ca spre exemplu celebra electorata, si chiar si aceasta scadere a CAS cu 5 pp la angajator, fara sa se precizeze de unde se poate acoperi aceasta suma. Sincer, nu-mi place! Nu e corect fata de cetateni. Oamenii ar trebui sa stie la ce sa se astepte in 2015... Totusi n-o putem tine intr-o criza prelungita in care se deterioreaza, din punct de vedere economic, tara.

5 comentarii:

  1. Unde a spus asta , la Congresul femeilor din PMP ?!? Pai alora , le poate spune cam orice ...alea tot vor aplauda si s e vor simtii onorate c-au participat la un congres la care insusi Traian Basescu le-a vorbit ...despre Ponta &comp. Te-ntreb eu , mon cher chat , daca masura preconizata de PSD { ca aia sint capul rautatilor ! } de reducere a CAS la angajator , eventual si la angajat , adica reducerea impozitarii muncii cu 5 pp este o masura bolsevica prin modul in care este exprimata atunci ...masura luata de el si guvernul Boc de reducere otova a salariilor si pensiilor ....aia cum poate fi definita ???Oare uita domnul Basescu { la femeile din PMP.... chiar n-am pretentii prea mari } cate masuri de acelasi tip au fost luate sub inteleapta-i presedentie in acesti zece ani de cand este locatarul Palatului Cotroceni ?S-au scumpit gazele , curentul electric , combustibilii...cam tot ce s e poate scumpii si au fost adaugate noi taxe si mai mari pe capul cetatenilor acestei tari si...s-a dat vreo explicatie ? S-a obosit careva sa dea explicatii ? Acele masuri au fost hotarate atunci iar datorita lor , noi suferim azi . Vorbeste despre FMI....pai putea sa le dea un shut in tender de multe ori in acesti zece ani insa...n-a facut-o deoarece , stia si el si cei ce-l consiliaza ca , asta ar fi insemnat prabusirea iremediabila a " economiei ' romanesti pe termen nedefinit si deci a lui si-a lor , aia de-l consiliaza . Sti bine ca nu-s un fan Ponta dar Basescu ...sa faca bine si sa taca dracului din gura ! Oare politicienii romani ...chiar nu vad ca aburelile nu mai tin ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun, de acord cu tine: Romania nu poate sa mearga pe ideea unor salarii flexibile!! Si eu am dezaprobat reducerile salariale de pe vremea guvernarii Boc. Si as vrea sa subliniez ca e vorba de guvernarea Boc, nu atat de Traian Basescu! Iar in ceea ce priveste pensiile, acestea reprezinta un drept constitutional, precum si respionsabilitatea statului de a asigura cetatenilor un nivel de trai decent (art. 47 din Constitutie).

      Cu toate acestea, Basescu are si el dreptate in cazul de fata!! Daca nu a avut atunci dreptate, asta nu inseamna ca nici acum n-are dreptate. Si apoi cum e cand Parlamentul voteaza intr-o veselie marirea cu 50% a salariilor profesorilor, cand, de fapt, nu erau bani, lucru comunicat de premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu?

      In legatura cu FMI, as spune ca si eu am crezut ca FMI e "de vina" si ca din cauza lui sunt multe rele. Cred ca mi-am schimbat putin perceptia. Vom vedea noi cum va fi fara FMI! Nu cred ca va fi mai bine!

      In general vorbind, actualul Guvern nu a fost deloc deasupra Guvernului condus de Emil Boc. Oamenii inca mai au perceptia ca, pentru toate rele, Basescu e de vina. Inclusiv din 2012, de cand la carma Guvernului e Ponta. Sigur, asta se si urmareste, sa se dea in continuare vina pe "greaua mostenire". Si dupa ce nu va mai fi Basescu la Cotroceni, tot Basescu si greaua mostenire Boc vor fi vinovatii. Pentru ca Guvernul Ponta nu poate sa performeze, si nici nu face ce trebuie in acest sens. De aceea faptul ca Basescu nu mai poate avea un al treilea mandat e o mare problema pentru Ponta. Nu mai are pe cine da vina...

      Ștergere
    2. Iar cand a fost masura cu cresterea nesustenabila a salariilor profesorilor cu 50%, parca si acum vad cum sindicatele amenintau populist cum vor iesi ele "la lupta cea mare" cu "exploatatorul", n-asa? daca nu se maresc salariile. Adica stii cum e asta? Hai sa le crestem salariile, ca pe urma sa avem de unde taia...
      Scuza-ma, daca la noi lucrurile merg in felul asta...

      Ștergere
  2. Sti pe ce am eu mare oftica ? Pe faptul ca domnul Tariceanu in calitatea-i d e PM a gasit bani pentru marirea pensiilor si salariilor a unor " categorii sociale " insa cand a venit vorba despre salariile profesorilor....a dat-o dupa cires si-a spus ritos : Nu sunt bani !!! Vina este si-a profesorilor . De cate ori n-au amenintat cu inghetarea anului scolar mai sti ? Pe toti guvernantii i-a durut strict in....tender ! Ti-am mai spus-o mon cher : daca ar fi sa bagam la puscarie toti incapabilii ce s-au aflat la un anume moment la conducerea Romaniei , in Parlament , sau la acele " curti " fie de casatie fie supreme fie constitutionale si de care-or mai fi ....ar mai trebuii construite minim douazeci d e puscarii !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci nu vrei sa-l crezi ca nu erau bani... Era vorba de o marire cu 50% a salariilor profesorilor si poate ca nu erau bani... In mod populist poti sa propui si marirea salariilor cu 100%, dar ceea ce poate rezulta ar fi in cel mai bun caz doar inflatie...

      Ștergere