Powered By Blogger

luni, 12 iulie 2010

Vizita lui Mahmoud Abbas in Romania

Tot de pe Mediafax aflam:
Băsescu: Am discutat cu Abbas despre reluarea negocierilor directe Palestina-Israel, susţinem aceasta

Printre altele articolul precizeaza:
""Am analizat (împreună cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene - n.r.) posibilitatea reluării negocierilor directe între Palestina şi Israel, lucru pe care noi îl încurajăm foarte puternic şi îl susţinem, nu numai în relaţia cu cele două state, ci şi în interiorul alianţelor din care facem parte. Considerăm că soluţia corectă este două state care să trăiască unul lângă celălalt în pace şi securitate", a declarat Traian Băsescu după discuţiile purtate, la Cotroceni, cu Mahmoud Abbas.


Şeful statului român a adăugat că baza negocierilor directe trebuie să fie "foaia de parcurs" a Cvartetului şi iniţiativa arabă de pace. "De asemenea, considerăm absolut necesară o opţiune clară a Hamas-ului pentru organizarea de alegeri, aşa cum propune, ca mediator, Egiptul, o propunere acceptată de Guvernul palestinian şi care, în opinia noastră, e bine să fie acceptată şi de Hamas-ul care controlează Gaza. În opinia noastră, Hamas-ul are o ocazie extraordinară de a contribui la consolidarea statului palestinian, acceptând propunerile, aşa cum ele au fost mediate de Egipt", a mai spus preşedintele Băsescu."
Precum si:
"Întrebat de un jurnalist palestinian dacă premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, are capacitatea de a semna un acord de pace cu Autoritatea Naţională Palestiniană, şeful statului a răspuns afirmativ.


"Eu cred că da. Îl cunosc bine şi pe premierul Netanyahu şi pe preşedintele Peres. Am convingerea că premierul Netanyahu, ca şi Peres, doresc pace în Orientul Mijlociu. În acelaşi timp, cunosc îngrijorarea oamenilor legat de securitatea populaţiei israeliene şi îngrijorarea oamenilor politici israelieni nu vine legat de Guvernul de la Ramallah, ci de la grupările care tot timpul au tentaţia de a nu recunoaşte existenţa statului israelian şi de a submina existenţa statului israelian. Din păcate, astfel de grupări subminează chiar soliditatea statului palestian. Am convingerea şi v-o spun ca un om politic care cunoaşte şi oamenii politici de la Ramallah şi oamenii politici de la Tel Aviv: ambele părţi doresc pace, pace în securitate, nu o securitate iluzorie, ci garanţii de securitate pe termen lung", a explicat Traian Băsescu."
Articolul merita citit in intregime!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu