Comisia Europeana vrea sa lanseze procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei pe chestiunea tiganilor - E o rusine modul in care cei doi ministri francezi au mintit Comisia, spune Reding
Printre altele articolul spune:
"Iata principalele idei ale discursului lui Viviane Reding, care si-a intrerupt programul obisnuit pentru a iesi cu aceasta declaratie de presa:
Update 17 septembrie 2010:
Aflam din Gandul:
Update 2 (17 septembrie 2010):
Sa vedem cum este reflectata situatia de catre presa internationala si agentiile de presa:
- In ultimele saptamani, Comisia a urmarit indeaproape situatia din Franta in ceea ce priveste romii. Presonal am fost ingrozita de situatia care a dat impresia ca oamenii au fost indepartati de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene doar pentru ca apartineau unei minoritati etnice. Este o situatie despre care am crezut ca Europa nu se va mai confrunta cu ea dupa cel de-al doilea razboi mondial.
- Mi-am prezentat cu multa claritate indoielile privind legalitatea masurilor luate de statul francez in declaratia publica din 25 august, o declaratie convenita cu presedintele Comisiei, Barroso, alaturi de care am lucrat indeaproape in aceasta chestiune, pe parcursul verii.
- Analiza preliminara - intocmita impreuna cu comisarii Malmstrom si Andor - a subliniat, intre altele, ca Franta ar incalca legislatia europeana daca masurile luate de autoritatile franceze in aplicarea directivei libertatii de miscare ar tinti un anumit grup pe baza nationalitatii, rasei sau originii etnice.
- Rolul Comisiei, ca gardian al tratatelor, devine extrem de dificil daca nu mai avem incredere in asigurarile date de cei doi ministri (n.r. Lellouche si Besson) intr-o intalnire formala la Bruxelles avuta cu doi comisari si in jur de 15 oficiali, aflati la masa in timpul discutiilor.
- Nu este o ofensa minora intr-o situatie de asemenea importanta. Dupa 11 ani de experienta in Comisia Europeana, as merge chiar mai departe si as spune: Este o rusine.
- Vreau sa fiu foarte bine inteleasa: Discriminarea pe baza originii etnice sau a rasei nu-si are locul in Europa. Este incompatibil cu valorile pe care UE s-a fondat. Autoritatile nationale care discrimineaza grupurile etnice in aplicarea legislatiei europene violeaza si Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale pe care toate statele membre, inclusiv Franta, au semnat-o.
- De aceea, gasesc ca este extrem de deranjant ca un stat membru pune in discutie, prin actiunile adminsitratiei sale, valorile comune si legislatia Uniunii noastre Europene.
- As lua in discutie si declaratia facuta de secretarul de stat francez pentru afaceri europene ieri (luni) in care punea in discutie roilul CE ca gardian al Tratatelor. Rolul Comisiei ca gardian al tratatelor este unul dintre fundamentele UE - o Uniune care ramane impreuna nu prin forta, ci prin respectul statului de drept convenit de toate statele membre, inclusiv de Franta.
- Am luat de asemenea nota ca autoritatile franceze par sa devina ele insele constiente ca informatiile din week end le-a pus in situatia in care nu se mai pot apara.
- Am luat nota ca ieri dupa-amiaza ministrul francez de interne a semnat o noua circulara prin care se elimina referirile la un anumit grup etnic, romii. Analizam in prezent implicarile legale ale acesteia - este important sa se schimbe nu numai cuvintele, ci si comportamentul autoritatile franceze. Prin urmare, cer autoritatilor franceze explicatii imediate si comprehensive asupra acestei chestiuni.
- Comisia va include aceste actiuni si documentatia relevanta in analiza noastra finala. Aceasta analiza legala este facuta in strnsa cooperare de serviciile mele, ale comisarilor Malmstrom si Andor, precum si cu serviciile legale ale Presedintelui si ma astept sa fie gata in zilele urmatoare.
- Personal, sunt convinsa ca CE nu va avea alta optiune decat sa inceapa procedura de infringement impotriva Frantei: pentru aplicarea discriminatorie a Directivei privind Libertatea de Miscare si pentru lipsa de transpunere a procedurilor si garantiilor ce decurg din Directiva Libertatii de Miscare.
- Le voi acorda, bineinteles, autoritatilor franceze dpretul sa aiba comentarii referitor la noile actiuni in zilele urmatoare. Dar vreau sa fiu foarte clara, rabdarea mea a ajuns la o limita: ajunge (enough is enough).
- Niciun stat membru nu se poate astepta la un tratament special, mai ales cand valorile fundamentale si legile europene sunt in joc. Asta se aplica astazi Frantei. Asta se aplica in mod egal tuturor statelor membre, mari sau mici, care ar fi intr-o situatie similara. Puteti conta pe mine in acest sens."
Update 17 septembrie 2010:
Aflam din Gandul:
Sarkozy - schimb de replici „foarte violent“ cu Barroso în problema rromilor
In ultimul articol se arata:
Pozitia Italiei:"Comisia Europeană a ameninţat Franţa cu sancţiuni în justiţie dacă va continua politica de repatriere "în masă" a rromilor. Mai mult, comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a comparat politica Franţei cu cea a naziştilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spre furia secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, care a declarat că nu aşa te adresezi unui "mare stat".
În cadrul reuniunii, atât comparaţia lui Viviane Reding a fost condamnată, cât şi răspunsul dat de Pierre Lellouche. "Un lucru este incontestabil: Comisia Europeană este garantul tratatelor şi stabileşte dacă este încălcat sau nu un tratat", a declarat, ieri, cancelarul Austriei, Werner Faymann. "Dacă nu sunt acceptate criticile la adresa unui stat mare, acest lucru înseamnă că membrii Comisiei Europene nu pot aplica legislaţia europeană decât statelor mici. Acest mod de gândire este inacceptabil", a declarat şi europarlamentarul austriac, Hannes Swoboda.
Franţa a fost şi ţinta acuzaţiilor grupului "Verzilor" din Parlamentul European, care o acuză de "presiuni" la adresa partenerilor europeni şi că încearcă să submineze rolul Comisiei."Suntem îngrijoraţi în legătură cu presiunile pe care guvernul francez le exercită asupra statelor membre ale Uniunii pentru a aduce atingere rolului Comisiei, cu scopul de a evita consecinţele acţiunilor sale cu privire la rromi", au afirmat liderii ecologişti într-o scrisoare adresată preşedintelui Uniunii Europene (UE), Herman Van Rompuy."
"Viviane Reding să se preocupe şi de copiii abandonaţi din România"Premierul italian, Silvio Berlusconi, a sosit cu întârziere la Bruxelles, avionul său trebuind să aterizeze de urgenţă din cauza unor defecţiuni. Poziţia Italiei a fost, însă, exprimată de consilierul acestuia, Carlo Giovanardi, care a atatcat-o dur pe Viviane Reding."Comisarul UE pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, a folosit un ton inacceptabil faţă de guvernul francez în problema rromilor, problemă care ţine în principal de ţara lor de origine, România. Îi amintim doamnei comisar Reding, care printre altele ar dori să le impună tuturor statelor membre UE recunoaşterea pe teritoriile lor a căsătoriilor cuplurilor homosexuale, că România împiedică adoptarea în străinătate a copiilor români abandonaţi, constrângând zeci de mii de copii să crească fără afecţiunea şi căldura unei familii", a afirmat consilierul premierului italian.În cadrul reuniunii, Consiliul Europei a propus o iniţiativă de îmbunătăţire a situaţiei rromilor, în timp ce Comisia Europeană s-a angajat să urmărească felul în care Franţa se ocupă de problema rromilor. Alte concluzii vor fi trase la un viitor summit."
Update 2 (17 septembrie 2010):
Sa vedem cum este reflectata situatia de catre presa internationala si agentiile de presa:
Iata ce ne informeaza Mediafax:
New York Times: Romii români pun la încercare principiul "graniţelor deschise" în UE
Presa franceză, preocupată de "confruntarea majoră" dintre Nicolas Sarkozy şi UE
AFP: Europa plăteşte preţul eşecului integrării romilor
Mesaj cu insulte la adresa României şi a UE, publicat pe Twitter
Iata si pozitia exprimata de Traian Basescu:
Băsescu: Am salutat poziţia CE faţă de Franţa, cu excepţia unor excese de limbaj
In articol, printre altele, se arata:
""În afară de a nu fi de acord cu unele formulări, am salutat faptul că a existat reacţia CE la posibile încălcări ale drepturilor cetăţenilor europeni", a spus Băsescu. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că s-a declarat în dezacord cu afirmaţiile comisarului Viviane Reding, el a spus: "Şi în timpul Consiliului am folosit aceeaşi formulare: cu excepţia unor excese de limbaj salutăm poziţia Comisiei Europene".
Pe de altă parte, Traian Băsescu a spus că una dintre concluziile Consiliului este că CE va face o investigaţie asupra conformităţii legislaţiei franceze cu normele europene.
"CE va face o investigaţie - e o altă concluzie a zilei de azi - o investigaţie în ce măsură legislaţia franceză este adaptată directivelor europene. Şi va exista un raport", a spus Băsescu."
In articol se mentioneaza:
"Şeful statului a mai spus că dorinţa sa este de a soluţiona problema cu Franţa. "Nu este problema noastră ce va face Comisia. Ce este problema noastră este ca această dispută să fie rezolvată între România si Franţa şi atât eu cât şi preşedintele Sarkozy am stabilit că nu avem nevoie de intermediar şi o vom rezolva", a spus Băsescu."
Iata si un editorial din Evenimentul Zilei, semnat Mircea Cărtărescu:
SENATUL EVZ: O greşeală a Franţei suverane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu