Powered By Blogger

marți, 9 noiembrie 2010

Topul celor mai mari salarii

Cred ca este interesant de citit urmatorul articol din Gandul:

Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România

Detasat conduce sectorul bancar, dupa cum se observa din clasament. Dar nu este de neglijat si sectorul bugetar. Iata ce spune articolul:

"În mod surprinzător poate, bugetarii sunt şi ei bine reprezentaţi în topul celor mai mari 10 salarii brute din fiecare judeţ al României. Astfel, cel mai bine plătit bugetar, din Arad, a încasat în 2009 nu mai puţin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună.

Pe locul doi al acestui top al celor mai bine plătiţi bugetari se află o persoană din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmată de două din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, şi de una din Iaşi, care, lucrând anul trecut pentru o instituţie publică, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei.
Raportul de forţe între mediul privat şi cel bugetar este cu atât mai interesant cu cât din topul celor mai mari 10 salarii brute obţinute în fiecare dintre cele 41 de judeţe ale României (fără Capitală) 42 de salariaţi au lucrat în 2009 pentru stat, ponderea lor fiind de astfel de puţin peste 10%."
 Si iarasi un lucru important: 
"PARADOX Numărul angajaţilor plătiţi cu peste 1.000 de euro a crescut
Numărul românilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000, respectiv un avans de 5% în perioada de criză octombrie 2008-octombrie 2009, în timp ce angajaţii cu câştiguri de până la 1.000 de lei s-au împuţinat cu peste 286.000. Creşterea numărului de angajaţi cu salarii mari se observă şi în cazul celor care încasează peste 8.000 de lei pe lună. Astfel, dacă în octombrie 2008, în jur de 36.000 de români aveau salarii brute de peste 8.000 de lei, după un an numărul lor a crescut cu peste 3.200, până la peste 40.000. Salariaţii cu câştiguri de peste 4.000 de lei s-au înmulţit de la aproximativ 216.000 în octombrie 2008 la un total de 227.000 în octombrie 2009."
 Hmm... exista o logica dinamica a contradictoriului, vorba lui Stéphane Lupasco, in ceea ce priveste salarizarea asta de la noi din tara...
In privinta sectorului bancar, nu este de mirare. Ei au avut tot timpul salariile cele mai mari. Dar trebuie remarcat ca in sectorul bugetar, acolo unde ar trebui sa se faca reforma, salariile sunt apreciabile. Deci nu toti bugetarii o duc prost. Chiar exista situatii cand in sectorul bugetar sunt salarii mai mari decat in sectorul privat. Si sectorul privat a fost supus unei restructurari severe in perioada asta de criza. Nu mai vorbesc de faptul ca nu putine au fost firmele care au dat si faliment. Lucru ce ar putea explica slaba reactie in ceea ce priveste miscarile de strada ale bugetarilor, cu tot scandalul facut de liderii sindicali. Defapt, toata problema care se pune este daca, in Romania anului 2010, exista, ca sa spun asa, o grila de salarizare judicioasa, judicios facuta. Citeam nu demult un articol, despre salariile unei companii subventionate de Statul Roman, unde diferenta dintre un muncitor necalificat si un sef era de pana la 11 ori!! Cam mare si paradoxul asta! Pentru ca la noi, dupa cum se vede, nu este pentru toti ciuma si nici pentru toti muma, ci pentru unii muma si pentru altii ciuma, dupa cum spune o zicere din popor si mi se pare ca lucrul asta nu tine cont de un criteriu obiectiv, foarte solid. Ci, dimpotriva, de unul foarte fluid. Adica discrepante foarte mari, lucru ce creaza, in mod firesc, tot felul de animozitati - celebrele invrajbiri (spre ex. : dintre cei de la stat si cei din mediu privat), de care se tot vorbeste. Eu nu spun ca trebuie facuta o egalizare a salariilor, ci o abordare judicioasa a problemei. Pentru ca altfel degeaba vorbim ca nu putem cheltui mai mult decat producem. Ca balta ar avea peste destul... 

Voi pune un  

UPDATE:

Mediafax:

Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi pentru a creşte salariile cu 15%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu