Powered By Blogger

vineri, 14 ianuarie 2011

Despre violenta

Un editorial deosebit de interesant pe care l-am descoperit in Ziua de Cluj, scris de Mihai Hurezeanu, cred ca ar trebui sa ne puna pe ganduri la modul serios...

Retorică şi crimă

Editorialistul observa un fenomen ingrijorator:
"În grila unui sociologism mai vulgar ecuaţia este destul de simplă: accentuarea disperării cauzate de pauperizare crescândă duce la exacerbarea violenţei. Este o explicaţie justă pentru variaţia statistică. Calitativ vorbind însă, impulsul distructiv în societatea românească poate lua forme bizare, abjecte şi auto-devoratoare datorită secetei de soluţii civice, morale, spirituale care să canalizeze rezistenţa societăţii civile în faţa tăvălugului maladiilor sistemului politic şi economic. Pe fondul mioritic desacralizat, spiritul pacifist, inocent şi smerit al românilor este canibalizat de absenţa solidarităţii şi eroziunea empatiei. Această discordie este întreţinută de gâlceava sterilă şi nesfârşită a politicienilor fără viziune şi fără darul serviciului public. Într-o naţiune orfană erupţia ici şi colo a psihozei criminale este reversul malefic al revoltei şi al nesupunerii civile faţă de un sistem profund corupt."
 Recomand citirea in intregime a acestui editorial, foarte tare. Indica o stare de spirit a societatii si un fenomen care nu este prezent numai la noi, pe plaiurile mioritice. Iata, el se manifesta pe plan mondial si nu cred ca e de glumit si de neluat in seama asa un lucru ingrijorator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu