Powered By Blogger

duminică, 6 februarie 2011

Unitatea stangii (?!)

Adica cu liberalii, ma rog. Sigur, e prematur sa tragem concluzii sau sa fim carcotasi... Totusi, iata un editorial din Gandul, semnat Liliana Ruse, care pune o problema: cat de benefica este aceasta alianta pentru PNL pana la urma urmei?

Cântecul sirenei Crin. COMENTARIU LIVE


In final se arata:
"Nostalgicii dreptei şi ai defunctei Alianţe D.A. deplâng trecerea PNL la stânga. Cine a privit partidul în ultimii cinci ani nu se poate să nu fi observat că liberalii autohtoni nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Fostul premier Tăriceanu şi-a ocupat ultimul an de mandat cu pomeni electorale pentru profesori şi pensionari, iar Crin Antonescu este campionul absolut al populismului. Orientarea PNL ţine doar de moment. Astăzi plânge pentru pensionari, mâine - pentru micii întreprinzători.


Un partid serios şi-ar fi făcut calcule dincolo de 2012. Ce se va întâmpla cu PNL după preluarea puterii, cum va rezista tentaţiei naturale a PSD de a-i minimaliza importanţa în guvernare şi de a-l neutraliza electoral până în 2016? Cântecul de sirenă al lui Crin a liniştit toate temerile. Şi chiar dacă-i duce către stânci, liberalii îi vor fi recunoscători pentru voiaj."
Dar, pe de alta parte, unitatea de actiune este indreptata, politic, impotriva lui Traian Basescu si PDL. Din ceea ce putem citi, ca sa dau un exemplu, pe blogul D-lui Ponta, acesta este scopul politic principal al acestei aliante. Dar, pe de alta parte, Ponta a propus si programul Agenda 2019. Alianta s-a facut foarte repede, dar Ponta declara ca:
"Stiu ca intre noi si PNL apar si diferentele doctrinare. Eu cred in continuare in valorile stangii. Cred in programul nostru economic.

Cred in nevoia protejarii pensionarilor, in obligativitatea revenirii la salariile de dinainte de taierile lui Basescu, in nevoia asigurarii unei reale asistente medicale, in reintroducerea ajutoarelor pentru categoriile defavorizate. Eu cred deci intr-o Romanie Sociala ca pas obligatoriu de iesire din actualul marasm social.

Dar respect punctele de vedere venite dinspre liberali si sunt convins ca putem face un program comun de relansare economica si de refacere a statului social."
Problema ar fi cum se vor impaca, pana la urma, aceste doua partide in aceasta alianta. Ponta si l-a luat ca aliat si pe Alexandru Ioan Cuza, si pe Balcescu! Crin Antonescu este cat se poate de zambitor, ca de obicei. Formal, de ce nu, USL ar putea sa functioneze, dar pe fond? Din cate inteleg alianta aceasta este proiectata pe termen de 10 ani, pana in 2020. Or, 10 ani inseamna, pot insemna destul de mult in politica romaneasca. Pe de alta parte, concentrarea aliantei pe Basescu si PDL ii da un caracter conjunctural. Ca este asa, se poate vedea si din ceea ce spune Adrian Nastase pe blogul sau. Practic este o alianta ad hoc pentru viitoarele alegeri, ce vizeaza si suspendarea presedintelui, daca vor obtine majoritatea pentru a realiza asta (desi poate acest lucru, suspendarea, nu este obligatoriu). Atunci cand proiectezi o alianta intre doua mari formatiuni, cum sunt PSD si ACD, pe 10 ani, trebuie sa te gandesti nu numai la capacitatea de dialog, la ratiune, dar si la valorile comune pe care cele doua formatiuni le-ar avea. Din aceasta cauza, ceea ce observa D-na Liliana Ruse este important. Practic, cei doi actori - PSD si PNL - ar trebui sa dovedeasca daca aceasta alianta este intradevar una viabila pe termen lung, si, in acest caz, daca pot sa-si armonizeze programele si viziunile, sau daca este doar o alianta de conjunctura, menita numai sa indeparteze, la alegerile viitoare, PDL-ul de la putere. Sau, altfel spus, o alianta nascuta din frustrarea ca Traian Basescu a castigat al doilea mandat. Liberalii nu mi se par campionii statorniciei, mai degraba pesedistii. Eu cred ca liberalii cauta, mai degraba, sa-si imbunatateasca reprezentarea electorala. Daca, sa presupunem spre analiza, PDL, la viitoarele alegeri, ar fi complet zdrobit, atunci aceasta alianta un adevarat hegemon, parca prea mare, prea obeza, ca sa nu se sparga. Un alt lucru, electoral vorbind, care trebuie ca, atat PSD cat si PNL, sa-l ia in considerare este raspunsul PDL. Eu nu cred ca PDL va sta cu mainile-n san, cum se zice. Iata un articol din Romania Libera:

Uniunea Social Liberală, oportunitate de delimitare clară a dreptei şi a stângii?


De observat semnul de intrebare din titlu, pentru ca sunt astfel de semne de intrebare. In articol se arata:
"În timp ce la Bucureşti formaţiunile parlamentare din opoziţie anunţau constituirea unei alianţe politice şi adoptarea unei agende ambiţioase până în anul 2019, premierul Emil Boc declara la Alba Iulia că partea grea a efortului politic a trecut şi că PDL a reuşit să salveze ţara de la colaps economic şi financiar, urmând ca de acum înainte România să recupereze decalajele faţă de celelalte state europene."

Iar Boc afirma ca:
""Prin noua alianţă pe care o fac cei de la PSD şi PNL, alianţa socialist-populistă, ce fac de fapt? Apără şi favorizează statul creat de Ion Iliescu. Prin mentalitatea, gândirea şi lucrurile pe care le-a promovat în România avem un stat care nu a încurajat munca, ci lenea, am avut un stat care i-a obligat pe români să stea cu mâna întinsă. Din tot programul alianţei socialist-populiste cu un singur lucru sunt de acord: că vor rămâne acolo unde sunt şi acum, în opoziţie până în 2019"."


De unde ar putea rezulta ca pomeniile electorale vor incepe repede, chiar din acest an, imediat, iar prin asta PDL ar putea recupera o parte destul de mare din electoratul pierdut. Ar urma sa vedem cum renunta la reforme, cand interesele electorale ale partidului sunt grav afectate. Adica la reformele alea cu datul afara, cu reduceri de pensii si salarii, ca doar greul a trecut, nu-i asa? Si cum va incepe sa dea belsugul pe dinafara pentru tot poporul! Schema este clasica in politica romaneasca post-decembrista. O alta chestiune ar fi ca ingustarea plajei de alegere a electoratului (caci s-au cristalizat cele doua mari formatiuni care vor duce marea batalie la alegeri - USL si PDL) s-ar putea ca sa fie favorabila PDL-ului. Nu este exclus ca rezultatul alegerilor sa fie unul extrem de strans, chiar daca PDL le va pierde. Dar ar putea, prin formarea de aliante ulterioare cu partidele mai mici intrate in Parlament, sa obtina o majoritate la limita, dar sa obtina o majoritate! Lucru ce ar complica foarte mult USL. Nu stiu daca cei din USL au luat in considerare o asemenea ipoteza, dar mie mi se pare probabila. S-ar putea intampla ca partidele mai mici sa joace un rol decisiv in formarea viitoarei majoritati parlamentare, iar UDMR, ca sa dau un singur exemplu, nu pare dispusa sa se asocieze cu USL. Sub aceasta perspectiva, aceasta alianta - USL - s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie pentru Opozitie. Dar va avea, oare, Opozitia harul sa negocieze cu partidele mai mici pentru ca sa-si asigure la modul confortabil o majoritate parlamentara viitoare?

P.S.
Iata un articol din Romania Libera - Boc anunta crestere economica:

Boc: Aşteptăm creştere economică de 2% anul acesta şi până la 4,5% în 2012 

Iata inca niste articole pe care le-am citit, interesante, cred eu, de pe, respectiv, Alba24.ro, Ziare.com si Ziua Veche:

Aici despre un sondaj de opinie. 

Ce pierde si ce castiga Puterea prin USL? (Opinii) 

Visul lui Băsescu: PSD şi PNL una sunt – USL 

Iata si o analiza care merita citita, cu o anumita directie critica spre USL, tot in Ziare.com:

Doctrina tine si de foame 

Iata ce arata, printre altele:
""Doctrina nu tine de foame". Ineptia aceasta nu a fost rostita de vreo mamaie prin piata si nici de vreun proaspat somer obidit. Este declaratia unei tinere liberale, al carei nume, sincer, nu-l mai tin minte pentru ca aceasta rostire de mare inspiratie este singurul lucru prin care s-a remarcat vreodata.
Tanara domnita imcerca sa explice astfel casatoria liberalilor cu social democratii. Adicatalea poporul e atat de flamand si amarat incat inghite nemestecata orice aberatie numai sa scape de dictator.
Poate ca in privinta poporului chiar are dreptate, insa ceea ce nu stie sau nu spune domnia sa (pentru viitorul politicii romanesti al acestui popor sper sincer in a doua variata) este ca lipsa doctrinei este cea care, in ultima instanta, duce la foame. Caci politica fara doctrina este ca orice meserie facuta dupa ureche.
Nu cred ca tinerei domnite liberale i-ar placea sa fie operata de un chirurg care nu respecta o metoda chirugicala certa sau nu cred ca s-ar sui intr-o masina condusa de un sofer care nu da doi bani pe regulile de circulatie, preocupat doar sa ajunga rapid la destinatie si sa-si ia banii. Cam asa ceva este politica fara doctrina."
Apropo de replica PDL, cred ca este semnificativ de citit si acest articol din Monitorul de Suceava:

Bălan: PD-L îşi va reveni în sondaje după ce măsurile Guvernului îşi vor face efectul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu