STUDIU: Românii sunt mai interesaţi de siguranţa locului de muncă decât de lucrul bine făcut
Se arata ca:"Românii sunt cei mai interesaţi din regiune de un loc de muncă sigur, la o firmă cu standarde etice ridicate, când este vorba de alegerea unui job nou, şi printre cei mai puţin preocupaţi de satisfacţia lucrului bine făcut şi de perspectivele de dezvoltare personală, potrivit unui studiu Deadalus.
"Lucrul cel mai supărător din comparaţia cu regiunea este apetitul relativ scăzut al românilor pentru lucrul bine făcut. Calitatea vieţii noastre, atât din perspectiva de angajaţi, cât şi din perspectiva de consumatori ai diverselor servicii sau produse suferă din această pricină. Dăm şi primim la rândul nostru servicii de slabă calitate, pentru că nu găsim un motiv de mândrie în lucrul bine făcut", a declarat Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown.
Studiul Deadalus realizat în şapte ţări din regiune arată că cele mai importante cinci caracteristici care contează pentru angajaţi sunt: pachetul salarial (79,4%), lucrul într-un domeniu interesant (52,7%), siguranţa postului (47,3%), satisfacţia lucrului bine făcut (38,6%) şi nivelul scăzut de stres (38,4%). Perspectivele de dezvoltare personală (32,8%), oportunităţile de promovare (30,1%) şi standardele etice ridicate ale angajatorului (16,8%) par să fie mai puţin importante în regiune în aceste vremuri, notează raportul.
"Este evident impactul crizei asupra slujbei ideale, primează salariul şi siguranţa postului în detrimentul unor aspecte care acum 5 ani erau în top - dezvoltarea personală şi oportunităţile de promovare. Cu toate acestea, oamenii îşi doresc în continuare să lucreze într-un domeniu interesant care să-i stimuleze", a adăugat Enescu.
La nivelul regiunii, românii se află pe primul loc în ceea ce priveşte preferinţa pentru siguranţa locului de muncă (65%, faţă de 47,3% media pe regiune) şi companiile cu standarde ridicate de etică (20,4%, comparativ cu media de 16,8%).
Totodată, ei ocupă locul secund privind slujbele cu nivel redus de stres (44,4%, faţă de 38,4% media pe regiune) şi care să înglobeze beneficii pe lângă salariu (46,4%, faţă de 36,7%).
Românii sunt în schimb mai puţin intersaţi de satisfacţia lucrului bine făcut (32,8%, faţă de 38,6% media regională) şi de perspectivele de dezvoltare personală (25,6%, faţă de 32,8%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din şapte ţări: România, Bulgaria, Serbia, Croţia, Turcia, Cehia şi Slovacia."
Desigur, recomand citirea integrala si in original a intregului articol.
Si aici se pune intrebarea "de ce?"... Dar sa ne intrebam si ce ar putea insemna "preferinta pentru siguranta locului de munca si companiile cu standarde ridicate de etica"... Nu cumva inseamna mai mult socialism decat capitalism? Acum 5 ani, in general vorbind, erau in top alte aspecte: dezvoltarea personala si oportunitatile de promovare. De observat: satisfactia lucrului bine facut nu primeaza, nu e in top. Cu alte cuvinte, omul sa aiba serviciu, chit ca face sau ca nu face ceva ca lumea p-acolo. Poate sa nici nu faca o treaba buna, dar sa aiba locul de munca asigurat, o slujbulita cu nivel redus de stres si care sa mai inglobeze si beneficii pe langa salariu. Totusi, este ciudat ca "nu găsim un motiv de mândrie în lucrul bine făcut"... De unde ar putea rezulta ca ceea ce se cheama cultura calitatii, la romani, este la un nivel scazut fata de alte tari din regiune.
Insa studiul parca vrea sa spuna ca "satisfactia lucrului bine facut" are mai putina importanta azi, cel putin pentru cetateanul Europei de Est, adica e multa indiferenta fata de aspectul asta al muncii: "lucrul bine facut", ca si cum n-ar prea conta cine stie ce. Dupa cum se poate usor observa pachetul salarial conteaza, e deasupra tuturor celorlate aspecte, chiar si deasupra sigurantei postului, ceea ce ar putea sa spuna ca important este sa ai bani. Ca, de fapt, lucrul asta e cel mai important, calitatea muncii sau etica (standardele etice ridicate ale angajatorului) sunt aruncate in derizoriu. Cu alte cuvinte, cel putin pentru cetateanul Europei de Est, lucrurile stau cam asa: daca angajatorul te pune sa faci o ilegalitate, nu neaparat una mare, dar una d-aia nefacuta, cum se spune in popor, dar in schimb te plateste foarte bine, este ok... Poate ca e fortata aceasta interpretare, dar de ce sa nu ne gandim si la o astfel de fateta a problemei. Poate si pentru faptul ca nu mai exista un interes mare pentru dezvoltarea personala si oportunitatile de promovare. Aceste lucruri ar putea indica si o stare psihica proasta a individului.
De citit aici si aici.
interesant, totusi nu trebuie sa facem rabat la orice. daca imi este permis, bagati un ochi si pe undelucram.ro si veti vedea situatii unele trase de par.
RăspundețiȘtergere