Powered By Blogger

marți, 14 ianuarie 2014

Strainii pot sa cumpere pamant in Romania...

... este una din temele de dezbatere la ordinea zilei si toata lumea isi manifesta ingrijorarea. Accentul cade pe unguri - v. aici si aici - dar, dupa cum arata Elena Udrea, nu e vorba numai de ei, ci de straini in general, "mai ales chinezi" - v. aici. Din toata discutia asta lipseste referirea la Constitutie, care spune foarte clar la art. 3, al. 1:
"Teritoriul Romaniei este inalienabil"
Dar mai este si un alt aspect... Constitutia actuala a intrat in vigoare la data de 29 octombrie 2003 si intr-adevar prevede la art. 44, al. 2 urmatorul lucru:
"Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala"
Observati ca spune "pe baza de reciprocitate", lucrul pe care il inteleg in felul urmator: daca un cetatean maghiar, nerezident in Romania poate cumpara pamant aici, in conditiile legii, atunci si un cetatean roman nerezident in Ungaria poate foarte bine cumpara pamant in Ungaria. Daca un cetatean roman nerezident in Ungaria nu poate cumpara, in conditiile legii, pamant in Ungaria, atunci nici un cetatean maghiar nerezident in Romania nu poate cumpara pamant in Romania. Pentru ca spune ca e pe baza de reciprocitate.Asta e iarasi un aspect ce pare trecut cu vederea. Si, bineinteles, daca un cetatean maghiar nerezident in Romania poate cumpara aici, sa zicem 10 hectare de pamant, atunci si un cetatean roman nerezident in Ungaria poate cumpara in Ungaria 10 hectare, pe baza de reciprocitate. Si tot asa: reciproc, pe baza de reciprocitate, nu?

Pe de alta parte e greu de inteles altceva... Constitutia fiind din 2003, deci sunt vreo 10 ani si ceva de atunci, de ce ingrijorarile nu au pornit de atunci? Tin minte ca inainte de referendumul national din 18-19 octombrie 2003 s-a vorbit cu o oarecare ingrijorare (sau poate mi s-a parut mie!) de acest aspect al problemei, dupa care nici nu s-a mai pomenit de asa ceva. Or, acum, la spartul targului, cum spune romanul, toata lumea e ingrijorata ca strainii pot sa cumpere pamant in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu