Powered By Blogger

miercuri, 17 februarie 2010

De ce este important ceea ce se intampla in PSD?

Iata o intrebare fireasca, dar raspunsul nu este chiar atat de usor. Nu ma voi referi in aceasta postare la cauze, nu voi sta sa le disec. Voi cauta sa exprim ceea ce gandesc despre aceasta problema, la modul cel mai sincer . Nu am pretentia de a fi infailibil si nici exhaustiv in ceea ce priveste aceasta problema. 

Desigur, este important pentru ca PSD este cel mai important partid de stanga de la noi din tara. De asemenea, lucru deloc de neglijat, este si cel mai important partid de opozitie. Ceea ce se intampla la ora actuala in acest partid seamana, mai degraba, cu o dezbinare interioara aproape totala (asta ca sa nu zic totala!). Cat de puternica este aceasta dezbinare, ramane de vazut. Este clar ca aceasta stare slabeste acest partid. Astfel de stari, deloc benefice pentru un partid, il poate directiona ori spre sciziune, ori spre degringolada. Dupa parerea mea, un partid nu poate subzista decat daca este unitar. Or, divergentele din interiorul PSD par, asa cum ele se desfasoara zilele acestea, destul de mari si de profunde. Declaratiile pe care le-au facut unii dintre liderii sai marcanti - Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea - acuzele aduse lui Mircea Geoana de incalcari ale statutului, de aranjamente facute neloial pentru ca Geoana "sa iasa" presedinte, pozitiile divergente fata de unele prevederi statutare, toate acestea, recunosc, ma duc cu gandul la o sciziune. Ceea ce vreau sa spun este ca aceasta posibilitate nu ar fi benefica societatii. De ce? Pentru ca riscam, daca se intampla acest lucru, sa avem o opozitie care sa nu mai conteze. O opozitie lipsita de orice fel de credibilitate, dezbinata, slaba - putem zice chiar distrusa. Acesta e marele pericol, care ar putea sa puna sub semnul intrebarii democratia de la noi. Ar echivala cu o rupere a echilibrului democratic pe termen lung, lucru care nu cred ca trebuie sa se intample. Pe foarte multi oameni care se simt reprezentati de stanga politica nu ar mai avea cine sa-i reprezinte. S-ar putea sa creasca nelinistitor de mult absenteismul si sa se creeze o stare de spirit generala foarte proasta, mai ales acum, in conditii de criza economica. Democratia inseamna si posibilitatea individului de a alege. Cand nu mai ai de ales, atunci nici nu mai poate fi vorba de democratie. Democratia nu se poate concepe, cred, fara o opozitie la puterea politica. Opozitia trebuie sa fie credibila si sa tempereze excesele de zel ale puterii. Acesta este un avantaj al democratiei, deoarece asigura echilibrul pe scena politica si in luarea deciziilor. De aceea o opozitie sfaramata inseamna si un deficit de democratie oriunde in lume. Atunci cand puterea politica nu are o opozitie, incepe sa se manifeste discretionar si sa imbrace forme totalitare. 

Ar trebui sa ne amintim cum a fost cand PSD era la putere si nu a avut o opozitie puternica si credibila (atunci). Din aceasta cauza PSD a ajuns azi asa cum a ajuns. Exercitarea puterii de unul singur aproape a condus la magnetizarea in jurul sau a unui mare numar de interese si grupuri de interese care, in final, i-au slabit coeziunea, forta si l-au facut mai putin credibil in ochii cetatenilor. Evident ca aroganta, aerul de superioritate, autoritatea desantata sunt tot consecintele a ceea ce am aratat mai sus. Iata pentru ce alternanta la putere este metoda cea mai buna, pentru un partid, de a-si pastra forta si coeziunea. La noi, daca un partid intra in opozitie, lucrul asta este privit, de catre membrii si sustinatorii acelui partid, ca pe ceva "rau". Nu este chiar asa. Opozitia trebuie sa fie o perioada de reflectie, de imbunatatire a activitatii, de elaborare de proiecte, de monitorizare eficace si onesta a puterii, de cautare si gasire a celor mai bune solutii pentru societate, de a cauta cai de convingere a electoratului prin justetea ideilor care razbat din proiectele propuse. Opozitia este un lucru pozitiv si unul din marile avantaje ale democratiei. Iata pentru ce opozitia trebuie sa fie credibila si puternica, si, bineinteles, onest facuta.

Iata pentru ce situatia actuala din PSD ar trebui sa ne ingrijoreze. Poate ca este punctul de plecare al unui nou inceput. Poate ca este o perioada necesara - si cred ca asa e! - pentru clarificari in interior, pentru a analiza greselile din trecut, pentru a cauta elaborarea de proiecte viabile pentru societatea romaneasca. Lucrul rau ar fi o slabire a democratiei la noi. Asa cum tot un lucru rau ar fi si ca PSD sa ajunga in degringolada, fara sciziune. Efectul ar fi acelasi - slabirea opozitiei, decredibilizarea ei. Sunt unii care ar afirma ca daca PSD ar slabi, PNL s-ar intarii. Nu mi se pare evident. PNL a crescut, ce-i drept, insa, deocamdata, nu poate fi considerat o forta politica ce sa se poata opune, de unul singur, puterii. De aceea degringolada PSD-ului ar fi degringolada opozitiei. Si, sa nu uitam, PNL a colaborat cu PSD in trecutele alegeri, si, iarasi sa nu uitam, PSD, ca partid politic, este mai mare decat PNL (cel putin ca procente obtinute). PNL este "tare" in opozitie pentru ca il are coleg de opozitie pe PSD, si nu invers. Sigur, in principiu, nu exclud o ridicare a PNL, dar mi se pare destul de putin verosimil acum. Oricum, PSD fiind cel mai mare si mai insemnat partid de opozitie, o parbusire a PSD ar putea sa insemne - cred ca putem spune asa - o parbusire a opozitiei si, drept consecinta, o slabire a democratiei de la noi datorat dezechilibrului ca stanga nu ar mai putea fi reprezentata cum trebuie (PNL fiind un partid de dreapta).

Un comentariu:

  1. micul ponta a sarit in salvarea psd-ului reusind sa obtina sprijinul multor baroneti, marchizi, duci din provincie...totusi ponta nu e decat un nastase concentrat, plin de istericale pseudomacho...

    Micul Trompetescu a castigat dar nici Marean nu a pierdut... detalii la mine pe blog...

    RăspundețiȘtergere