Powered By Blogger

joi, 30 decembrie 2010

Razboiul UE cu medicina naturista

Iata, in acest sens, un articol din Romania Libera:

UE va interzice din 2011 sute de remedii naturiste

In articol se arata ca:
"Sute de preparate din plante medicinale vor fi interzise de la vânzare anul viitor în Marea Britanie în baza a ceea ce militanţii din domeniul medicinii naturiste consideră a fi o lege europeană ''discriminatorie şi disproporţionată'', scrie în ediţia sa de joi cotidianul britanic The Independent, citat de Agerpres.
Cu patru luni înainte de intrarea în vigoare a legii la nivelul UE, mii de pacienţi se vor confrunta cu pierderea unor preparate din plante medicinale folosite de decenii în Regatul Unit.
De la 1 mai 2011, produsele tradiţionale din plante medicinale trebuie să aibă autorizaţie sau să fie prescrise de către specialistul autorizat de medicină naturistă, respectând astfel o directivă a UE adoptată în 2004. Directiva a fost introdusă ca reacţie la preocupările crescânde referitoare la efectele adverse provocate de unele tratamente naturiste.
Agenţia britanică de reglementare din domeniul medicamentelor, UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), a emis mai mult de zece avertizări în domeniul sănătăţii în ultimii doi ani, inclusiv în legătură cu aristolochia (planta denumită popular ''mărul lupului''), din care a fost produs un preparat toxic ce a fost interzis, deoarece a provocat probleme renale la două paciente."

Pare foarte ciudat ca, pentru ca sa bei un ceai de musetel sau de menta, trebuie ca doctorul sa-ti prescrie treaba asta (?!) Adica trebuie sa te duci cu reteta semnata de medic?! Abordarea aceasta este, cred, cat se poate de contraproductiva... Sigur, pentru unele plante medicinale, de acord, trebuie, fara indoiala consultat medicul. Unele pot fi chiar otravitoare, deci consumul acestora trebuie sa fie facut pe baza a ceea ce spune medicul. Parerea mea este ca se si exagereaza in treaba asta.  Si, pe buna dreptate:

"Potrivit asociaţiei Alliance for Natural Health (ANH), ce-i reprezintă pe cei care practică medicina naturistă, nici un preparat folosit în medicina chinezească ori în medicina ayurvedică nu are autorizaţie. În Europa, circa 200 de preparate din 27 de specii de plante au fost autorizate, dar există 300 de specii de plante în uz numai în Regatul Unit.
ANH estimează costurile de obţinere a autorizaţiei între 80.000 de lire sterline şi 120.000 de lire sterline pentru o plantă. Asociaţia consideră că este posibil pentru preparate dintr-o singură plantă cu mari pieţe de desfacere, precum echinaceea, un remediu naturist pentru gripă şi răceală, dar îi va aduce la faliment pe micii producători de preparate ce conţin mai multe plante."

De unde se vede ca efectul este falimentarea micilor producatori de preparate pe baza de plante, mai ales ca autorizatiile cu pricina costa si foarte mult! Poate ca UE ar trebui sa aiba o atitudine mai echilibrata in acest sens. Nu toate plantele medicinale sunt vatamatoare pentru organism, daca sunt consumate fara prescriptie medicala sau fara autorizatie. Pe de alta parte ceaiurile toate sunt pe baza de plante, si ceaiul negru, si ceaiul verde, asta ca sa dau numai doua exemple de ceaiuri foarte populare in intreaga lume, nu mai vorbesc de Marea Britanie! Este adevarat ca exista producatori mari de medicamente care vor sa castige de pe urma producerii acestora si care, probabil, se simt discriminati in raport cu micii producatori de preparate pe baza de plante. Totusi un medicament fabricat (chiar si pe baza de plante e una) pe cand un ceai de musetel e cu totul altceva. Asta nu inseamna ca ceaiul de musetel nu ajuta in anumite situatii, dar isi are si limitele lui in ceea ce priveste tratarea unei boli mai grave. Nu cred ca in numele concurentei ar trebui data si aplicata o asemenea lege in UE. Dar iata ce mai spune:

"În baza legii UE, practicanţii de medicină naturistă reglementaţi prin lege vor avea voie să prescrie în continuare preparate fără licenţă. Coaliţia britanică de guvernământ (conservatori plus liberal-democraţi) şi administraţia laburistă precedentă au amânat planurile de introducere a unui act normativ pentru practicanţii de medicină naturistă. Aceasta înseamnă că mii de pacienţi care urmează tratamente naturiste se vor afla în situaţia de a nu mai avea acces la ele. Organizaţii medicale, inclusiv MHRA, au avertizat că măsurile ar putea să-i determine pe pacienţi să obţină remedii naturiste de pe Internet, şi riscul este şi mai mare."

Este evident ca trebuie luate in considerare si riscurile pe care le-ar presupune aplicarea unei asemenea legi. Atat in ceea ce priveste pacientii, dar si in ceea ce priveste activitatea economica, afacerile micilor producatori de preparate naturiste, si asta in conditiile in care UE, actualmente, nu se simte deloc bine din punct de vedere economic, iar protestele isi fac simtita prezenta mai peste tot...
Dar tot atat de adevarat este faptul ca pot sa apara tot felul de escroci care sa pozeze in specialisti in privinta remediilor naturiste si sa profite de buna credinta a populatiei. Pe de alta parte e foarte posibil ca si plantele medicinale, unele dintre acestea, sa dea efecte adverse, iar la unele dintre ele, poate, necunoscute... Intr-un fel este bine, totusi, ca legea introduce o reglementare in acest sens. Din aceasta cauza o asemenea lege trebuie sa exceleze prin claritate, responsabilitate si echilibru, dar si flexibilitate. Pentru ca o lege, chiar venita cu buna intentie si chiar necesara intr-un anumit domeniu, poate, daca conditiile de aplicabilitate ale acesteia nu sunt bine si complet studiate, sa faca mai mult rau decat bine...

3 comentarii:

  1. Frecţie la picior de lemn sau ţara arde şi baba se piaptănă...

    Uneori, când oamenii se confruntă cu probleme reale şi dureroase aşa se întâmplă. E tot un fel de strategie :).

    Mă bucur că te-am avut prin preajmă şi îţi doresc un An Nou Fericit, mult mai frumos, mai plin de împliniri, de sănătate şi bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă ne vor interzice şi fumatul şi alcoolul, mâncarea este "la un colţ". Vom fi astfel martiri şi mucenici... :D
    Nu e un plan rău.

    La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ramona
    Frectie, frectie, dar... vorba Bibliotecarului...
    @Bibliotecarul
    Pai.. eu as propune sa ne gandim la lucruri mai placute acuma, de Anul Nou! :))
    La multi ani tuturor!

    RăspundețiȘtergere