Powered By Blogger

sâmbătă, 26 mai 2012

Uninominalul...

Iata un editorial semnat Cristian Tudor Popescu, aparut in Gandul, care trateaza aceasta problema a votului uninominal. 

Puritatea uninominalului pur

Iata ce arata printre altele:
" Subsemnatul vorbeam în 1990 despre a vota oameni. Or, uninominalul nu garantează nicidecum că aceia care vor intra în parlament vor fi şi oameni. În timpul scurs de la romantismul anului ‘90, am înţeles că niciun sistem de vot, uninominal, pe liste sau mixt, nu poate bate sistemul de valori dintr-o ţară. Fie că în parlament se ajunge printr-o pâlnie, fie printr-o sită sau o ţeavă şerpuită, dacă societatea simpatizează public sau tacit maimuţoii lacomi şi perfizi, atunci aceştia vor ajunge în elita politică, mai degrabă decât oamenii.
   Iar scara de valori a societăţii se aşează în individ înainte ca el să aibă drept de vot, în familie, la şcoală, în anturaj. Până când în această zonă nu se va schimba nimic în bine, orice tip de vot, şi uninominalul, va acţiona pe principiul computerului, oricât de sofisticat: gunoi bagi, gunoi iese. În vreme ce aprobă entuziast legea uninominalului în parlament, guvernul USL Ponta tocmai a uninominalizat pe postul de ministru al Educaţiei o corcitură de igaş cu udră, un pitecantrop şi neantul...
   Se spune că prin uninominalul într-un singur tur, mulţi votanţi nu vor fi reprezentaţi de câştigătorul care ia totul. Tot ce se poate. Dar cetăţenii români care nu l-au votat preşedinte al României pe T. Băsescu în sistemul cu două tururi, s-au simţit reprezentaţi în vreun fel de respectivul în toţi aceşti ani? Cum ziceam: omul sfinţeşte votul. Sau îl spurcă.
   Cât priveşte desfiinţarea pragului de intrare în parlament pentru partide, primul efect va fi reducerea sumei de bani negri pentru obţinerea unui loc de parlamentar (cifrată în alegerile precedente cam la 200.000 de euro). Personaje simptomatice pentru alienarea mintală şi morală de care suferă poporul român nu vor mai avea grija partidului ca să ne poată fecunda cu gândirea lor politică nu numai de la Bruxelles şi OTV." (subl. mea)
Si ma gandeam la ce spune si D-na Corina Cretu pe blog:
"   Dacă trece de Curtea Constituţională, chiar dacă Traian Băsescu o retrimite Parlamentului, Legea va fi aprobată şi va intra în vigoare. Şi, sincer vorbind, Legea are şi virtuţi, nu doar defecte. În primul rând, vom avea un sistem de vot omogen: primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene şi parlamentarii vor fi aleşi în acelaşi fel. Se desfiinţează pragul electoral, aşa că vom avea o diversitate mai mare de curente politice în Parlament. Independenţii au, astfel, o mai mare şansă de a accede în Parlament. Partidele vor fi foarte atente când selectează candidaţii, pentru că acum contează foarte mult calitatea celor care cer votul cetăţenilor. Şi, de ce nu, se pot crea alianţe între diferite forţe politice pentru sprijinirea unui candidat – asta pentru a răspunde obiecţiei că rămân mulţi cetăţeni nereprezentaţi. Cred că partidele vor fi interesate de o prezenţă mai mare la vot, dacă va fi o competiţie pe muchie de cuţit. E de aplaudat prevederea care permite minorităţilor cu o pondere mai mare de 7%, care nu au câştigat direct un mandat, să fie prezente în Parlament. Astfel, românii din Harghita şi Covasna vor fi reprezentaţi şi ei în Parlament.
      Este foarte posibil ca acest sistem să dea partidului sau alianţei câştigătoare un fel de primă electorală. Dar asta oferă o majoritate parlamentară puternică şi stabilă, ceea ce duce la o mai bună guvernare.
      Cu toate acestea, cred că legea este una tranzitorie. Vom avea patru ani pentru a găsi un sistem care să îmbine avantajele uninominalului cu acelea ale votului proporţional. Ar fi în interesul tuturor. Acum, însă, e momentul unei limpeziri a scenei politice, pentru a putea avea o bună guvernare." (subl. mea)
Recomand citirea ambelor articole integral si in original.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu