Powered By Blogger

marți, 24 ianuarie 2012

24 ianuarie

Sunt vremuri, iata, de mitinguri de protest antiBasescu si impotriva guvernului PDL. In toata tara de mai bine de 10 zile sunt astfel de manifestatii, care au degenerat si in violente. Am scris si aici pe blog despre aceste lucruri. Sigur, traim vremuri care il bulverseaza pe cetatean... Dar stateam si ma intrebam: cum sarbatorim noi 24 ianuarie? Mie mi se pare ca aceasta mare sarbatoare - Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire - nu mai este sarbatorita de catre noi asa cum trebuie, ca si cum nu i-am mai da o importanta deosebita. Si nu e bine lucrul asta. In primul rand, la o astfel de sarbatoare nu trebuie sa se strige lozinci antiguvernamentale sau antiBasescu, ca sa dau un exemplu. E timp si in alte zile pentru asa ceva. Cand sarbatorim marile sarbatori nationale nu le folosim ca pretext pentru imunda lupta politica din prezent: pentru ca ne-am strans mai multi, hai sa strigam un "Jos Basescu!". Nu asa ceva trebuie facut la o sarbatoare de asa mare insemnatate. Si de aceea nu pot sa fiu de acord cu cei ce considera, indiferent de rang, stare sociala, etc, ca "merge si-asea". Ci trebuie sa sarbatorim asa cum se cuvine, cu mic, cu mare! 
Dupa parerea mea, 24 ianuarie si 1 decembrie sunt sarbatori definitorii pentru Romania! Practic, sarbatorim art.1, al.1 din Constitutie, care spune:
"Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil."
Aceasta si sarbatorim pe 24 ianuarie si pe 1 decembrie. 
Insa poate putini stiu ca pe 24 ianuarie, dar in 1862, a mai avut loc un eveniment important: "Deschiderea primului Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, "Unirea definitivă a Principatelor", iar orașul București este proclamat capitala țării". Deci iata ca sarbatorim si primul Parlament unic al Romaniei, adica sarbatorim, si nu cred ca exagerez daca spun asa, Democratia in Romania, intr-o tara care a cunoscut, din 1938 si pana in 1989 forme de guvernamant totalitare! Nu e putin lucru, deci, aceasta zi: 24 ianuarie. Si cred ca trebuie s-o tratam cu mai multa cinstire decat o facem in prezent. Intr-o perioada in care patriotismul a scazut... Ar trebui sa ne gandim la semnificatia profunda a zilei de 24 ianuarie si la faptul ca fara 24 ianuarie 1859 n-ar fi fost posibila cucerirea independentei in Razboiul pentru Independenta din 1877-1878! Mai mult respect, mai multa cinstire trebuie sa acordam acestei mari sarbatori.

Sa vedem ce spune presa. 

24 IANUARIE. MESAJUL LUI BĂSESCU de Ziua Unirii

ZIUA UNIRII 24 IANUARIE. Victor Ponta şi Crin Antonescu, prezenţi la manifestările de la Iaşi, Emil Boc - în Parlament. LIVE TEXT

 

La multi ani!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu