Powered By Blogger

marți, 21 august 2012

Pareri despre evenimentele curente...

Iata ce spune Cristian Tudor Popescu, dupa cum arata Gandul:

Cristian Tudor Popescu: "Ce blestem pe ţara asta să aleagă între doi mincinoşi!”

Se arata, printre altele, ca:

"Totodată, editorialistul gândul a specificat şi faptul că pentru România nu urmează o perioadă bună, iar o coabitare între premierul Victor Ponta şi Traian Băsescu nu este posibilă.

"Nu va fi deloc bine cu un Traian Băsescu - în timp ce el era la garaj, procurorii luau cetăţenii de prin sate şi-i scoteau din biserică pentru a-i întreba dacă au fost la vot. E lesne de presupus ce va fi în continuare. Nu este posibilă coabitarea, dar se va ajunge la o stare de lucru formală. Să nu uităm nici de frustrarea acumulată până în acest moment a cetăţenilor. Votul celor 7.4 milioane de oameni va fi transformat în hârtie igienică. Nu este o premiză pentru linişte", a mai spus Cristian Tudor Popescu." (subl. mea)
Si: 

Un nou echilibru al răului – Masăverde revine, Fanfaronul rămâne

Se arata, printre altele, ca: 

"„Coabitarea” care ar urma e o glumă sinistră. USL va încerca să exploateze la maximum sentimentul popular masiv anti-Băsescu,  pe lângă măsurile populiste, aducătoare de voturi în alegerile din noiembrie, ale guvernului.

Iar dacă în vreme ce preşedintele Masăverde se afla în „garaj” s-a putut ordona procurorilor să ancheteze săteni, simpli cetăţeni, în legătură cu votul lor, nu e greu de imaginat ce ar putea urma în materie de dosare penale cu Masăverde la Cotroceni şi autorii „loviturii de stat” la guvernare.
„Nu vreau să fac puşcărie!”. Exprimarea celei care a decis soarta României pe 21 august 2012, Aspazia Cojocaru, judecătoare inamovibilă, cu imunitate maximă în exercitarea votului în CCR, vorbeşte limpede despre teroarea securismului reînviat în România.
Ne îndreptăm spre un nou echilibru al răului. Un echilibru al forţelor murdare, care poate rupe românul în două."(subl. mea)

Nu pare optimist in privinta coabitarii...Chiar deloc...


Curtea Constitutionala a constat ca nu s-a indeplinit cvorumul

Decizia Curtii Constitutionale e stiuta. Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. Liberalii mi s-au parut a fi cei mai nemultumiti de aceasta decizie. Insa ceea ce se constata este prezenta, in continuare, in societate a unui curent puternic antiBasescu. Decizia CCR nu stavileste acest curent de opinie. Il poate amplifica? Daca Traian Basescu ar fi fost demis, am fi avut alegeri prezidentiale anticipate, odata cu cele legislative. Ar fi fost pana atunci o perioada in care PDL ar fi putut sa vina in fata cu oameni noi. Un update dat imaginii acestui partid cred ca ar fi fost un lucru benefic. Ramane de vazut daca popularitatea lui Basescu va creste dupa aceasta decizie a Curtii. Mie mi se pare ca nu, dar depinde si de domnia sa. PDL, dupa parerea mea, sufera de un grav deficit de imagine si nu prea imi vine sa cred ca il va putea surmonta pana la alegerile legislative. Victoria lui Basescu e una lipsita de glorie si din aceasta cauza nu se vede cum ar mai putea fi Basescu "o locomotiva" pentru PDL. De asta si spun ca daca ar fi fost demis, un om nou drept candidat la prezidentiale, un nou capital de imagine, ar fi fost benefic pentru PDL. Persistenta identificarii lui Basescu cu PDL nu ajuta prea mult acest partid.
Pe de alta parte, avem problema coabitarii intre Basescu si USL. Antibasistii spun: intre Basescu si poporul roman. Coabitarea ar trebui sa fie posibila. Greutatea consta in viziunile doctrinare opuse pe care le au Basescu si USL si intr-o slaba capacitate a ambilor de a fi dispusi sa faca concesii. Mi s-a parut ca atacurile PDL in aceasta perioada s-au indreptat impotriva PNL, mai mult decat impotriva PSD. Cristian Preda vorbeste de o negare a liberalismului, atacand PNL direct la doctrina, si ne vorbeste in continuare despre miza statului de drept, intr-un articol interesant, in care tema este tratata intr-un stil realist. Interesant este ca PDL, politic vorbind, a atacat mai mult PNL decat PSD, de parca ar fi vorba de o concurenta politica, daca se poate spune asa, intre cele doua partide. Declaratiile lui Crin Antonescu, de asemenea, nu prea par a fi in favoarea coabitarii:
"Nu putem să punem problema coabitării, pentru că nu este vorba de coabitarea noastră cu Traian Băsescu, ci de aceşti şapte milioane şi jumătate de români care nu pot coabita cu Traian Băsescu.
- Traian Băsescu poate coabita foarte bine cu Parchetul şi Serviciile.
- Am spus că mă voi retrage din politică. NU MĂ RETRAG din POLITICĂ pentru că Traian Băsescu a fost demis în realitate"
(sursa - aici - interesant de citit tot)
Este vorba de o contestare doar din punct de vedere politic a deciziei CCR. Insa delcaratii de genul:
"- Vom continua lupta democratică împotriva lui Traian Băsescu.
  - Trebuie să luptăm în continuare pentru înlăturarea regimului Traian Băsescu."
nu cred ca sunt in favoarea coabitarii, cel putin a unei coabitari pasnice, ca sa zic asa... Ceea ce presupune ca USL va continua lupta, mai ales ca vin alegerile legislative. Aceste declaratii sunt facute "la cald" cum se spune. Este posibil ca ele sa se mai domoleasca dupa ce va fi trecut un oarecare timp. Insa ele caracterizeaza starea de spirit din USL - una de lupta. USL doreste sa castige alegerile legislative, de aici si caracterul brutal al acestor declaratii. Dupa parerea mea, USL ramane favorit. Atat rezultatul alegerilor locale, cat si al referendumului pledeaza pentru acest lucru. Sa nu uitam ca PNL a reusit sa creasca destul de bine in sondaje... PSD ramane, desigur, cel mai mare partid din USL, cu o puternica influenta in societatea romaneasca. Faptul ca PDL este incapabil sa vina cu o imagine noua este un dezavantaj major pentru acest partid. De aceea USL ar putea sa inregistreze o victorie la un scor zdrobitor la alegerile legislative. Decizia CCR a dat semnalul de atac si pentru PSD. Ana Birchall vorbeste in astfel de termeni despre Traian Basescu, si anume ca: "trebuie sa inceteze tentativele de sabotare a guvernarii USL". Dezavantajant pentru PDL este ca Traian Basescu a castigat in urma boicotului initiat de PDL, ceea ce ii spulbera mitul de "presedinte jucator", unul din atuurile sale considerabile. Cred ca este prima data cand Basescu ar trebui sa-i multumeasca partidului sau pentru victorie, si nu invers. Slab, slab jucat... Si foarte greu de recuperat intr-un timp scurt acest deficit de imagine, dupa cum spuneam si mai sus...
Situatia PDL este actualmente una precara. Nu ca n-ar avea oameni noi... De aceea este imperios necesar pentru acest partid ca Traian Basescu sa treaca in plan secund si sa iasa la iveala oameni noi, de buna calitate intelectuala, capabili sa relanseze partidul! Asta daca PDL nu vrea sa aiba soarta PNTCD. Nu este o treaba usoara. Deloc. Se vede foarte clar, prin prisma rezultatelor, ca linia politica lansata de Monica Macovei si adoptata de Traian Basescu a fost un esec. Pe de alta parte guvernele Boc nu au reusit sa convinga populatia, dimpotriva, punand sub semnul intrebarii valabilitatea unei politici de dreapta in Romania. PDL nu a gasit solutii, de aceea si performantele sale au fost si sunt modeste. De aceea victoria de acum n-ar trebui sa insemne "culcatul pe o ureche", cum ca "au castigat". Traian Basescu si PDL "au infrant" si tocmai asta e punctul lor foarte slab...
 

Va rezista Iranul...?

Iata ce ne spune Ziarecom:
Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi din cauza sanctiunilor impuse de SUA si UE
Se arata, printre altele, ca: 
"Cu toate acestea, pretul petrolului nu a crescut, astfel ca presedintele american Barack Obama a reusit sa marcheze o victorie importanta intr-un an electoral, scrie Bloomberg. [...]
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg arata ca Iranul exporta in prezent 1,1 milioane barili pe zi, fata de 2,3 milioane barili pe zi in 2011.

Vanzarile pierdute sunt estimate la 133 milioane dolari pe zi, luand in considerare pretul mediu al petrolului iranian inregistrat in acest an pe pietele asiatice.

Astfel, acest stat ar putea inregistra pierderi de 48 de miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB, in acest an.

In luna martie, Iranul a anuntat ca vrea sa sisteze transporturile de titei prin Golful Persic, fapt ce a provoca cresterea preturilor petrolului la maximul ultimilor trei ani.

Insa acest efect a fost contracarat prin marirea productiei din Arabia Saudita si Statele Unite, astfel ca cotatia barilului de petrol este in scadere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 4,2% din ianuarie, la 105,97 dolari pe baril. Uniunea Europeana a aprobat pe 23 ianuarie o interdictie pe cumpararea si asigurarea petrolului iranian.

Productia de petrol a Iranului a scazut cu 9,5% in iulie, la 2,86 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din februarie 1990, potrivit datelor Bloomberg. "

Sau poate ca intrebarea mai buna este: cat va mai rezista regimul ayatolahilor si al lui Ahmadinejad...? Mai multe despre sanctiunile impuse Iranului - aici
Iranul - o tara mare, numara peste 75 de milioane de locuitori, cu foarte mari resurse de petrol, dar, cu toate acestea, saraca - un PIB de numai 6.359$ pe cap de locuitor (13.053$ pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare). Rusia a sarit impotriva acestor sanctiuni, lucru de inteles: daca regimul actual din Iran cade, isi pierde aliatul si influenta in zona. Pe plan intern, este de asteptat o intensificare a dictaturii in Iran in vederea preintampinarii si stoparii unor eventuale revolte din partea populatiei si intensificarea retoricii antiamericane si antiisraeliene. Totusi, pierderile pe care le inregistreaza aceasta tara sunt foarte mari iar Iranul nu are un PIB suficient de mare prin care sa poata sustine aceste pierderi. Agravarea nivelului de trai al populatiei ar putea avea drept consecinta o revolta de proportii considerabile impotriva actualului regim al ayatolahilor. Si este posibil ca intr-un viitor nu prea indepartat sa ne asteptam acolo la miscari sociale precum cele din Egipt sau Siria. Ai putea fi tentat sa crezi ca politica SUA de impunere de sanctiuni nu este prea eficienta. Dupa parerea mea, lucrurile nu stau chiar asa... In loc de un razboi, precum cel din Irak, care i-a costat enorm de multi bani pe americani, avem de a face cu o arma, ca sa zic asa, mult mai eficienta: cea economica. Pretul petrolului nu a crescut, cotatia barilului e in scadere: SUA nu pierde nimic din afacerea asta. Pierde enorm, dupa cum am spus, Iranul si... Rusia. O eventuala destabilizare a regimului din Iran s-ar produce fara nicio pierdere, sau, in orice caz, cu pierderi infime, din partea SUA. Un atac al Iranului asupra Israelului ar insemna pentru Iran o sinucidere curata. Economic vorbind este de observat scaderea accentuata a exporturilor de petrol care se cifreaza la 1,2 milioane de barili pe zi! Greu de spus cum va face Iranul fata acestor sanctiuni... Daca nu chiar imposibil... O sansa ar fi Rusia si China... Problema insa nu e simpla pentru ca Iranul e o tara mare. In orice caz riscul de vulnerabilitate al Iranului creste simtitor. E de ajuns o destabilizare economica pentru a incepe destabilizarea politica a acestei tari. Ar necesita eforturi foarte mari, economic vorbind, pentru Rusia si China sa mentina stabila economia iraniana. 

Va rezista Iranul...?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Scott McKenzie...


Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Mai multe si aici.
San Francisco... Superb cantec! For ever...

Be Sure to Wear Flowers in Your Hair...

vineri, 17 august 2012

Cu Obama va merge mai bine economia

Iata o stire foarte interesanta aparuta in Romania Libera:
Iata ce se arata:
"Peste 42% dintre directorii executivi de companii din lume sunt de părere că economia globală o va duce mai bine dacă actualul preşedinte american Barack Obama va câştiga viitorul scrutin pentru Casa Albă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Financial Times, preluat de Reuters, informează Agerpres.
Democratul Obama a fost preferat de 42,7% dintre cei 1.700 de respondenţi, comparativ cu 20,5% care l-au indicat pe rivalul acestuia, republicanul Mitt Romney, restul nearătând nicio preferinţă.
Rezultatul a fost însă diferit în SUA, unde o uşoară majoritate dintre respondenţi consideră că alegerea lui Romney ar fi mai bună pentru afacerea lor.
Barack Obama păstrează un avans de şapte puncte faţă de Mitt Romney în intenţiile de vot ale alegătorilor înregistraţi, în pofida pesimismului în creştere al americanilor cu privire la viitor, indică un sondaj Reuters/Ipsos întreprins săptămâna trecută.
Sondajul FT a fost realizat înainte ca Mitt Romney să anunţe, la sfârşitul săptămânii trecute, alegerea lui Paul Ryan, congresman de Wisconsin, ca vicepreşedinte în caz de victorie, o decizie care ar putea schimba dramatic dezbaterea electorală între două viziuni opuse de guvernare în privinţa cheltuielilor şi a datoriei publice.
Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos de luni, desemnarea lui Ryan nu a dat un impuls imediat şanselor lui Romney în cursa pentru Casa Albă." (subl. mea)
Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Foarte interesant...

Bicicleta de carton!!
Iata ce ne spune Romania Libera:

duminică, 12 august 2012

Dupa o lunga perioada...

Desi unii spun ca Ponta nu face altceva decat sa guverneze doar la televizor si ca n-avem niciun viitor cu USL, cu toate ce realitatea politica interna ramane complicata, iata ca totusi se intampla ceva: dupa foarte multa vreme incepe sa se vorbeasca din nou despre privatizari. In general vorbind, la noi omul nu are o parere deloc buna despre privatizari. Amintirea anilor '90, ani grei si cu privatizari controversate, este inca in vigoare, ca sa zic asa. Ma gandeam zilele trecute la chestia asta - privatizarile. Necesitatea lor actuala ar fi determinata de faptul ca intreprinderile de stat au pierderi foarte mari, iar statul nu are bani sa mai poata sustine o asemenea situatie. Dupa parerea mea, privatizarile pot fi benefice daca se fac cinstit, cu buna credinta si cu competenta. Insa Guvernul ar trebui sa ia in considerare costurile pe care le-ar suporta populatia, tinand cont ca suntem una din cele mai sarace tari din UE... Aici e punctul slab: cat e de pregatita populatia pentru asta si pentru eventuale majorari de preturi, spre exemplu la energie. Privatizarile pot aduce bani la bugetul de stat, necesari pentru investitii de stat, spre exemplu: investitii in infrastructura, pentru atragerea fondurilor europene, ce trebuie cofinantate. Pe de alta parte trebuie avut in vedere faptul ca statul trebuie sa-si plateasca datoria pe care o are catre FMI... Un investitor privat serios ar putea pune o intreprindere de stat pe picioare si in felul acesta ar deveni un contributor important prin taxele si impozitele platite, bani de care statul are nevoie, cu atat mai mult daca s-ar adopta un impozit diferentiat sau progresiv. Pe de alta parte, costurile sociale ar putea fi minime, intreprinderile fiind salvate de la faliment si inchidere. Romania nu a avut nici curajul si nici experienta necesara in primii 10 ani ai tranzitiei pentru a face ceea ce trebuie si a purcede privatizari serioase, lucru ce a insemnat stagnare economica, subdezvoltare. Curentul a fost unul antiprivatizare, desi nici atunci nu erau bani, iar sindicatele si-au spus cuvantul... A fost o viziune gresita, cauzata, dupa cum spuneam, si de lipsa de experienta, care a facut imposibila dezvoltarea tarii.
Dupa o lunga perioada se vorbeste din nou de privatizari... Guvernul Boc n-a facut nicio privatizare. A taiat, in schimb, salarii si pensii, a facut largi disponibilizari, fara sa rezolve problemele economice si sa multumeasca populatia. Trebuie spus ca nici Guvernul Boc nu a avut experienta in domeniul privatizarilor Insa nici nu s-a vazut o viziune in acest sens, nici intentia si nici nu a cerut ajutorul celorlalti. Efectele economice s-au vazut: ele au fost proaste. Romania a trebuit sa se imprumute la FMI, din lipsa de bani, fireste, sub conditia de a reduce drastic deficitul bugetar. Imi amintesc de faptul ca, in treacat, Lucian Croitoru adusese in discutie privatizarile. Croitoru era agreat de Basescu si ma asteptam ca privatizarile sa inceapa, mai ales sub o guvernare de Dreapta. N-a fost sa fie asa. Cred ca ceva nu i-a placut lui Basescu, nu i-au placut privatizarile... Poate ma insel... Efectul a fost ca pierderile intreprinderilor de stat au inceput sa sporeasca, mai ales pe perioada de criza economica grava pe tot mapamondul. Problema, deci, nu s-a rezolvat. Basescu stia ca privatizarile nu-s pe placul populatiei si, probabil, a cautat sa nu le declanseze pentru a nu pierde suportul popular. Si a gresit, dupa cum usor se poate constata acum. In schimb au reusit sa provoace si sa alimenteze acel scandal legat de Rosia Montana. Privatizarile erau necesare inca de atunci si trebuiau pornite, cred, inca din 2010. Nu tot deodata, bineinteles. Dar nici sa nu faci niciuna! Din aceasta cauza sarcina Guvernului Ponta e mult mai grea acum. Pus in fata unui nou acord cu FMI, necesar datorita lipsei banilor, el trebuie sa gaseasca resurse pentru venituri. Ialomitianu a zis destul de raspicat cam cum vede Fondul problema: scad veniturile - tai cheltuielile! De aceea Ponta are o sarcina grea si trebuie inteles lucrul asta. Iar privatizarile sunt o sursa de bani pentru stat. A se face corect, cinstit si cu competenta este esential, repet, pentru reusita lor. Situatia economica e, in continuare, foarte complicata. Seceta si-a spus cuvantul. Insa trebuie sa fim clari: fara irigatii nu se poate rezolva problema. Si, mai ales, fara bani! Sub guvernarea Boc, tara a inregistrat cresteri economice mici, fondurile sunt insuficiente. Atragerea de fonduri europene pentru agricultura ramane o chestiune principala, fundamentala pentru rezolvarea problemei. Romania nu poate sta in continuare in ceea ce priveste agricultura la mana capriciilor vremii: e vremea buna - avem productii mari si dam la export, nu e vremea buna (iata, seceta), asta e, e seceta... Lucrurile nu mai pot continua asa si e nevoie de o strategie clara, coerenta, de organizare pentru atragerea de fonduri europene si de credite agricole. E mare lucru, trebuie sa recunoastem, ca Ponta a avut curajul sa abordeze problema privatizarilor intr-un moment politic deloc simplu. Mai ales ca privatizarile nu fac sa creasca simpatia electoratului, capitalul electoral al USL. Dupa cum am aratat mai sus sunt destui care au o parere proasta despre privatizari... Sa speram ca ele vor fi de bun augur!
Ce se reproseaza adesea companiilor de stat? Managementul! Si e o realitate trista faptul ca avem serioase carente la capitolul asta... Se vorbeste deja de management privat. As dori sa se vorbeasca si de management profesionist. Intr-o economie de piata, managementul (care nu e tot una cu directoratul) si marketingul sunt lucruri esentiale pentru reusita si presupun cunostiinte serioase de economie. La noi, firmele noastre private nu sunt performante si sufera si din pricina acestui lucru: lipsa unui management profesionist si a unui marketing de buna calitate. La stat, relevanta la capitolul asta este situatia grea in care se gaseste TVR.Citim ca TVR Cultural si TVR Info isi vor inceta emisia... Daca se vorbeste de costurile calitatii, se poate vorbi si de costurile non-calitatii. Iata de ce e important sa ai un management si un marketing de calitate foarte buna. La noi, in general vorbind, mi se pare ca e o situatie tipica in care costurile non-calitatii le depasesc pe cele ale calitatii... Lipsa unei viziuni moderne s-a resimtit acut in Romania, dupa Revolutie... Partea proasta este ca s-a mentinut aceasta lipsa de viziune multa vreme. Revenind la privatizari as spune ca ele ar putea sa deblocheze, ca sa zic asa, economia. Iar statul despovarat de pierderile unor intreprinderi neperfomante si care, daca ar ramane la stat in continuare, n-ar avea prea multe perspective de viitor, impreuna cu veniturile realizate din privatizari (pe care le dorim a fi de succes, lucru esential) sa inceapa elaborarea unor politici si strategii de investitii in economie si atragere de fonduri europene. Lucrul asta trebuie facut, dupa parerea mea, fara intarziere. Investiile in ceea ce priveste lucrarile publice trebuie sa inceapa, inclusiv trebuie relansata modernizarea, constructia de drumuri si autostrazi. Statul trebuie  sa elaboreze o politica de lucrari publice. Jacques Valier in a sa Scurta istorie a gandirii economice de la Aristotel pana azi, carte pe care am recomandat-o pe blogul meu, spune, printre altele, in felul urmator, referindu-se la politica economica keynesiana:
"Investitia publica trebuie sa fie considerata piesa strategica esentiala a oricarei politici vizand forta de munca. Ea nu trebuie perceputa ca un mijloc temporar de lupta impotriva somajului, ci ca un element permanent al politicii economice. Doar ea poate rezolva permanent decalajul dintre investitia globala necesara ocuparii depline a fortei de munca si investitia privata"
Deci acestei probleme trebuie sa i se dea o mare importanta. Nu numai pentru faptul ca Romania are, la ora actuala, probleme cu somajul, lucru ce trebuie rezolvat pozitiv, desigur, si se poate rezolva pozitiv astfel, dar pentru ca rolul motor al cererii globale este esential pentru iesirea din criza, pentru deblocarea situatiei existente azi in economie.
Guvernul Ponta ar trebui sa asigure ca privatizarile vor crea, vor genera bune perspective de viitor intreprinderilor privatizate. Este important, desigur, si pretul. Dar este important si acest aspect: perspectivele de viitor ale intreprinderilor privatizate. Dorim sa vedem de la Guvernul Ponta o viziune, o politica serioasa in acest sens. Economia Romaniei trebuie sa se redreseze si eu cred ca e posibil acest lucru. Nu se mai poate merge pe ideea privatizarii de dragul privatizarii sau cea a privatizarii la norma, ca pe vremea CDR. Ci privatizarea trebuie odata si odata sa se inscrie intr-o politica clara de redresare economica si creare de locuri de munca. Macar sa mai si invatam din greselile facute in trecut... Romania nu-si poate permite prea multi investitori de genul Nokia, adica sa stea aici 1-2 ani si gata, pe urma sa plece in alta parte. Important este sa avem investitori privati seriosi, cu bonitate buna, si, ca sa zic asa, stabili si de buna credinta.Si nici nu-si poate permite privatizari facute doar pentru faptul ca unii sa-si traga comisioane grase si atata tot. Eu sper ca Ponta intelege toate aceste lucruri si va actiona in vederea efectuarii unor privatizari de succes si benefice pentru tara.
Dupa cum se vede, ceva se intampla in economie, chiar daca subiectul la ordinea zilei este referendumul, subiect important, desigur... Nadajduim ca ceea ce se intampla in economie este si va fi de bun augur.     

sâmbătă, 11 august 2012

FMI si... privatizarile...

Iata ca se mai intampla si altceva decat cele legate de referendum - acordul cu FMI si privatizarile companiilor de stat. Yahoo News ne spune urmatoarele:

Misiunea FMI şi reprezentanţii ministerelor vor analiza sâmbătă scrisoarea de intenţie

Se arata, printre altele, ca: 

"La această rundă de negocieri, discuţiile au vizat ceea ce s-a realizat până la finalul primului semestru din 2012 şi obiectivele pe care şi le asumă autorităţile până la data de 30 septembrie 2012.

În cadrul discuţiilor cu experţii instituţiilor financiare internaţionale a fost agreată rectificarea bugetară, care prevede şi acordarea celei de-a doua majorări a salariilor bugetarilor, a fost revizuită prognoza de creştere economică de la 1,5% la 1,2 % şi a fost acceptată de principiu măsura plăţii TVA la încasarea facturilor."

Un alt articol deosebit de interesant:

UPDATE Septimiu Buzasu (Ministerul Transporturilor): Daca oferta de privatizare a 20% din Tarom nu e atractiva, reluam pana la pachetul majoritar

 Se arata, printre altele, ca:

"Companii importante din Orientul Mijlociu si Asia sunt interesate de privatizarea TAROM, a declarat, sambata, Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), la discutiile cu reprezentantii misiunii Fondului Monetar International, relateaza Agerpres.

"Privatizarea CFR Marfa si TAROM se va face, la fel si managementul privat. Termenele au fost amanate pentru ca dorim sa facem privatizarea, nu oricum, ci la cel mai bun pret. De exemplu, pentru privatizarea TAROM suntem intr-o perioada de vacanta, e si Ramadanul, avem solicitari si din Asia, din tari arabe, asa ca am fost sfatuiti de consultant sa amanam o luna de zile iesirea pe piata, iar FMI a fost de acord", a explicat oficialul MTI.

UPDATE "Tot ceea ce s-a discutat în afara angajamentelor au fost scenarii posibile. De exemplu, dacă la Tarom oferta de 20% nu este atractivă, vom relua cu un nou efort chiar până la pachetul majoritar. Sigur, pentru cele 20% calendarul e concret. FMI-ul a urmărit ca toate măsurile să aibă un calendar foarte precis, termene foarte precise, şi peste tot estimarea costurilor", a spus Buzaşu, citat de Mediafax.

Acesta a spus ca ministerul este decis sa privatizeze CFR Marfa in acest an, dar si sa extinda calendarul de listare pe bursa, de la trei la zece companii din subordinea MTI.

"CFR Marfa se va privatiza chiar daca suma nu va fi prea mare. Asta pentru ca privatizarea CFR este un subiect de cativa ani. Daca tot amanam pretul scade. Acum trei ani, probabil ca privatizarea CFR Marfa ne aducea mai multi bani. In septembrie o sa avem in loc de doua - trei companii, cat a fost lista initiala de listare, zece din marile companii din transporturi pe bursa. Dorim ca aceste companii sa functioneze o piata ca actori independenti, fara misiunea politicului. FMI a inteles, a discutat cu consultantii in ceea ce priveste TAROM si CFR Marfa si, in fata argumentelor, Fondul a zis ca este mai bine asa. Nu termenele sunt, important este procesul, noile termene sunt stabilite pentru sfarsitul anului", a subliniat Buzasu.

Potrivit reprezentantilor ministerului, care au participat la discutiile derulate la minister la a sasea misiune FMI, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.[...]

Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR Calatori, TAROM, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, Metrorex, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara 'Traian Vuia' SA si Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR SA.

O alta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve este aceea a arieratelor CFR Calatori. In acest caz ar fi trebuit identificata o schema de reducere a arieratelor de pana la 300 milioane de lei, pana la sfarsitul lunii iunie, lucru care inca nu a fost indeplinit, asa cum fusese stabilit in memorandumul de intelegere incheiat la inceputul anului intre Executiv si Fondul Monetar International.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august."
 

Daniel Chiţoiu: Complexurile energetice şi Transgaz vor fi listate în septembrie

Se arata, printre altele, ca:

""Termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste şi au fost luate măsuri de accelerare a acestor procese. În ceea ce priveşte Transgaz, avem prevăzută lansarea în septembrie. În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la complexul energetic Oltenia şi complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi de asemenea la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor", a spus ministrul Economiei.


Acesta a precizat că managerii privaţi pentru Transelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi până la sfârşitul anului.
" La Electrica Furnizare vom avea management nou şi manager general privat la sfârşitul lunii august şi, respectiv, sfârşitul lunii septembrie. Pentru Transgaz şi Transelectrica, avem manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea şi management privat, şi listare. Sper ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă la sfârşitul lunii septembrie", a precizat Daniel Chiţoiu."

In alta ordine de idei... 

MAI forțează Statistica: vrea datele recensământului din 2011

Se arata ca:
"Noul ministru al Administrației și Internelor, Mircea Dușa a cerut Institutului Național de Statistică (INS) să convoace pe 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011, pentru „o prezentare a datelor preliminare ale recensământului”.
Conducerea INS a anunțat că nu poate prezenta datele definitive până anul viitor și că instituția nu are prerogative pentru întocmirea sau actualizarea listelor electorale.
La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a primit din partea INS rezultatele provizorii ale recensământului de anul trecut, publicate pe 2 februarie 2012. Potrivit documentului, informațiile „nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste”. Mai mult, în jur de 2,8% din totalul gospodăriilor din România n-au putut fi recenzate."

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

vineri, 10 august 2012

Obama favorit...

Iata ce ne spune Yahoo News:

Obama, în continuare favorit pentru al doilea mandat

Iata ce se arata, printre altele, in acest articol pe care il recomand a fi citit integral si in original:
"Obama ar obține acum 52% dintre voturile americanilor, în creștere cu 3 procente față de luna trecută, în timp ce Romney ar fi la 45%, cu un procent mai puțin decât în iulie. În cazul candidatului republican, numărul celor care ar avea o atitudine negativă legată de alegerea sa a crescut mult în ultima lună, de la 42% la 48%. Potrivit CNN, americanii cred că Romney ar acționa mai mult în favoarea bogaților și n-ar avea soluții pentru salvarea economiei." (subl. mea)

Off Topic -  Barroso deosebit de preocupat...   

In alta ordine de idei iata ce cere Guvernului presedintele Comisiei Europene:

Barroso CERE Guvernului să trimită FĂRĂ ÎNTÂRZIERE listele electorale la CCR

Recomand citirea integrala si in original a intregii stiri. 

FMI analizeaza...

Un articol interesant pe care l-am citit pe ro.stiri.yahoo.com:

Ialomiţianu: FMI analizează dacă măsurile Guvernului privind salariile şi pensiile sunt sustenabile

Iata ce se arata printre altele: 

"Ialomiţianu a spus, după întâlnirea pe care membrii comisiei au avut-o cu delegaţia FMI, că cei de la Fond le-au transmis foarte clar că orice măsură care duce la reducerea veniturilor trebuie compensată cu tăierea de cheltuieli.Întrebat dacă oficialii FMI au fost de acord cu reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiilor pensionarilor, Ialomiţianu a răspuns că aceştia au acceptat, dar fac o analiză.[...]El a adăugat că este posibil ca salariile bugetarilor să fie reduse din nou la anul dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea veniturilor iar Guvernul va veni cu măsuri de reducere de impozite şi taxe, pentru că orice reducere de impozite şi taxe pune în pericol situaţia financiară şi deficitul bugetar iar actualul Guvern trebuie să ia măsuri de reducere de cheltuieli.Ialomiţianu a susţinut că oficialii FMI şi cei de la Comisia Europeană au manifestat îngrijorare, pentru prima dată, privind deteriorarea situaţiei economice şi financiare a României din cauza crizei politice."
Deci asta e punctul de vedere al PDL...

Iata ce spune si money.ro:

Camera Deputaţilor: Delegaţia FMI se întâlneşte vineri cu membrii Comisiei pentru buget

Mariana Câmpeanu: Discuţiile cu FMI se axează pe soluţii pentru consumatorii vulnerabili

si un articol interesant despre privatizarea Oltchim: 

Guvernul schimbă ordinea etapelor de privatizare a Oltchim. Orice investitor poate participa la licitaţie

precum si:

Barroso: Sunt profund îngrijorat de recentele evoluţii privind validarea referendumului de către CCR   

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor. 

Tot in legatura cu referendumul...

... iata un articol interesant din Wikipedia:
Referendum pentru demiterea preşedintelui României, 2012
iar aici varianta in engleza.

luni, 6 august 2012

Refacerea centrului politic...

Cred ca lucru acesta ar trebui sa-i preocupe pe politicienii nostri, atat cei de dreapta cat si cei de stanga. Criza politica actuala e rezultatul polarizarii de pe scena noastra politica, care s-a simtit inca din 2009, dupa ce Traian Basescu a fost ales a doua oare Presedinte. La inceput timid, apoi din ce in ce mai accelerat, polarizarea generata de PDL si Basescu a continuat pana acum. Partea cea mai proasta a fost ca ea a facut imposibil dialogul intre Stanga si Dreapta, ce in mod normal trebuie sa existe, iar consecintele au fost si sunt catastrofale. Ce se intampla acum e o schimbare dureroasa de regim. De aceea ar trebui sa ne gandim la viitor. Daca aceasta polarizare va continua, treburile n-au cum sa mearga bine. Dialogul si initiativele constructive vor fi blocate in continuare. Democratia nu inseamna numai critica adversarului, dar si dialogul constructiv. Mai ales ca sunt de rezolvat complicatele probleme economice generate de o complicata situatie in Zona Euro si de criza globala ce inca nu a trecut. Polarizarea politica favorizeaza aparitia extremelor, lucru ce nu poate sa duca la ceva bun. Extremele nu au rezolvat niciodata nimic. In schimb au reusit doar sa strice. Pe de alta parte, la noi, lupta politica a luat un aspect, daca se poate spune asa, european. PDL vazand ca pierde teren a inceput sa faca scandal si sa exagereze (spre exemplu, chestia aceea cu "lovitura de stat"). In felul acesta campania electorala a incins prea mult spiritele si a capatat un aspect grotesc (suntem si intr-un an electoral). Asemenea asperitati, care in mod cert nu fac bine tarii, ar trebui atenuate. Alternanta la Putere e un lucru democratic si PDL ar trebui sa realizeze asta. PDL a fost puternic marcat de o latura extremista a personalitatii lui Traian Basescu. Ei nu si-au dat seama de asta decat destul de tarziu. Unii poate ca nu-si dau seama nici acum. Acest lucru a marcat negativ acest partid in care romanii isi pusesera mari sperante. Traian Basescu inca mai domina PDL, fara sa dea posibilitatea ca sa se ridice din sanul acestui partid un nou lider. Nu e un lucru tocmai bun pentru PDL. USL a fost creat tocmai ca reactie la genul asta de politica pe care l-a practicat PDL si Basescu. Este necesar sa ne reorientam spre echilibru. El se poate reface, desi cu greu... Dar nu e imposibil.
Romania ramane, in continuare, o tara credibila. Evenimentele actuale nu afecteaza credibilitatea Romaniei. Daca nu s-ar fi bucurat de credibilitate, Romania nu ar fi fost in Uniunea Europeana si NATO. Asta nu inseamna ca aceasta continua lupta, generata de o polarizare ce a intrecut masura, n-ar putea sa afecteze negativ credibilitatea tarii pe plan european si international. De aceea echilibrul, ratiunea se impun.

Traian Basescu si victoria absurda
E un lucru pe care, cel putin din cate stiu, nu l-a sesizat nimeni. Provenind dintr-un partid cu o ideologie neclara, PD, care a trecut "intr-o noapte", cum se spune, de la Stanga la Dreapta, Traian Basescu, pe un imens val de populism, a ajuns sa fie in topul preferintelor populatiei, care l-a si ales in 2004 Presedinte. PD, schimband in 2005 orientarea ideologica, a inceput sa se distanteze din ce in ce mai vizibil de partenerul de alianta, PNL. Retragerea de la guvernare a PD a fost facuta in scopul probabil de a lasa PNL "sa-si franga gatul", ceea ce nu s-a intamplat, dar si a se proteja de erodarea ce survine atunci cand esti la guvernare. Dar PNL nu s-a erodat, ci chiar a crescut in preferintele electoratului, un lucru notabil de buna seama. PDL a reusit sa se mentina in top, la egalitate cu PSD, fara sa poata invinge vreodata PSD. Coabitarea intre cele doua a fost posibila pe parcursul lui 2009, stricata in final de campania electorala cu miza mare. Basescu a castigat din nou si a ajuns pentru a doua oara Presedinte. Tot pe un val imens de entuziasm si populism ce i-a permis o victorie la limita in fata lui Mircea Geoana, sustinut de puternicul PSD si de un PNL in crestere. De acum Basescu a vrut sa construiasca ceva: sa faca din PDL un veritabil partid de dreapta, sa duca o veritabila politica de dreapta. N-a reusit sa construiasca nimic nici prima data si nici a doua oara, desi a castigat alegerile. Interesant este ca dupa ce a fost ales a doua oara, popularitatea lui a inceput sa scada rapid. Dupa valul de entuziasm de la inceput... Masurile de reforma pe care el le-a anuntat nu au fost bine primite de populatie. Adulat de multime, urat mai apoi, a ajuns in situatia actuala ca la referendum sa voteze mai multi pentru demiterea sa, decat cei care l-au votat cand a fost reales Presedinte. Dupa ce a recunoscut ca este un comunist, a vrut sa fie om de dreapta si a condamnat comunismul. Victoriile lui Traian Basescu sunt, ce-i drept, victorii, insa golite, cum sa spun, de un substrat ideologic. Alianta D.A. nu s-a mentinut pentru ca nu s-a putut mentine, iar PDL ajuns la guvernare, sustinut fiind doar de o Coalitie fragila in Parlament, s-a erodat puternic. La fel si Basescu. Acuma afirma ca vede posibila o coabitare cu USL, denumita alianta socialista de catre cei din PDL... Daca referendumul nu va fi validat de catre Curtea Constitutionala, Traian Basescu v-a obtine inca o victorie, desi marea majoritate a celor ce au mers sa voteze au votat pentru demiterea sa (mai multi decat cei care au votat in 2009 ca sa fie Presedinte!). Ar fi inca o victorie absurda. Interesant este acordul initial, cand a obtinut majoritatea voturilor care l-au repropulsat la Cotroceni, si dezacordul final in care peste 7,5 milioane de romani au votat sa fie demis. De observat contrastul izbitor intre si intre. De buna seama, perioada Basescu a fost una interesanta si merita sa fie serios analizata. O perioada marcata de tot felul de dezechilibre dinamice din punct de vedere politic. Interesant este si faptul ca Basescu spune ca daca referendumul va fi validat, si in consecinta va fi demis, se va retrage definitiv din politica. Un alt contrast, tinand cont de caracterul sau foarte activ... Va fi poate tot o victorie. Absurda. In 2004 oamenii isi pusesera speranta in el datorita exceselor facute de PSD-ul lui Adrian Nastase. A fost, desigur, un vot negativ dat PSD. Dar PSD a trecut peste asta si s-a mentinut ca un mare partid, cu mari resurse. A castigat Basescu, desi evolutiile economice pe toata perioada 2000-2004 au fost foarte bune, cele mai bune de pana atunci din toata perioada postdecembrista. Cu toate acestea oamenii si-au pus speranta in Basescu, despre care nu prea stiau mare lucru. Nu fusese decat ministrul Transporturilor si se stia ca ar fi implicat in chestiunea privind vanzarea flotei. In 2000 castiga alegerile pentru Primaria Capitalei in fata lui Sorin Oprescu, tot la un scor la limita (scorurile la limita sunt caracteristice victoriilor lui Traian Basescu) - 50,69% la 49,31%. Si la Primarie a fost o perioada de lupte si conflicte... Cu toate acestea Basescu a reusit sa se impuna in prim-panul vietii politice si cred ca se poate spune, fara teama de a gresi prea mult, ca faptul de a fi Primar general l-a propulsat spre functia de Presedinte. Logic ar fi fost ca PSD sa castige alegerile din 2004. Cu toate acestea Basescu a tasnit puternic si a sprintat, ca sa ma exprim in termeni sportivi, impecabil in final, castigand cursa. Conflictul pe care l-a avut la Primarie cu cei din PSD i-a atras mai multa simpatie lui Basescu decat PSD. Basescu a stiut, in continuare, cum sa capteze aceasta simpatie si s-o canalizeze spre castigarea alegerilor prezidentiale. Lucru merita studiat. Basescu si-a folosit din plin carisma personala pentru a fi cat se poate de popular. Ulterior, dupa 2009, parca a facut tot posibilul sa-si strice aceasta carisma, intr-un efort dramatic de a fi sincer si de a scoate la iveala continutul sau real. Tocmai pentru ca nu mai avea nicio miza: era la ultimul mandat. Stia ca ar fi putut sa castige foarte bine in continuare, daca ar fi fost posibil din punct de vedere constitutional si un al treilea mandat...? Insa victoria incepuse sa nu mai reprezinte pentru el vreo importanta deosebita... Declara ca se retrage definitiv din politica daca va fi demis... Il priveam vorbind dupa ce a fost suspendat prima data, in 2007, la un miting desfasurat in fata Casei Poporului. Erau multi oameni adunati. Imi amintesc de faptul ca spunea ca acum (adica atunci) oamenii au nevoie de el, dar ca lucrul acesta nu se va intampla tot timpul... Insa "pana atunci"... Reusise un discurs bun, lumea era de partea lui.

Constient ca va fi un sfarsit, a mers mai departe.