Powered By Blogger

marți, 21 august 2012

Va rezista Iranul...?

Iata ce ne spune Ziarecom:
Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi din cauza sanctiunilor impuse de SUA si UE
Se arata, printre altele, ca: 
"Cu toate acestea, pretul petrolului nu a crescut, astfel ca presedintele american Barack Obama a reusit sa marcheze o victorie importanta intr-un an electoral, scrie Bloomberg. [...]
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg arata ca Iranul exporta in prezent 1,1 milioane barili pe zi, fata de 2,3 milioane barili pe zi in 2011.

Vanzarile pierdute sunt estimate la 133 milioane dolari pe zi, luand in considerare pretul mediu al petrolului iranian inregistrat in acest an pe pietele asiatice.

Astfel, acest stat ar putea inregistra pierderi de 48 de miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB, in acest an.

In luna martie, Iranul a anuntat ca vrea sa sisteze transporturile de titei prin Golful Persic, fapt ce a provoca cresterea preturilor petrolului la maximul ultimilor trei ani.

Insa acest efect a fost contracarat prin marirea productiei din Arabia Saudita si Statele Unite, astfel ca cotatia barilului de petrol este in scadere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 4,2% din ianuarie, la 105,97 dolari pe baril. Uniunea Europeana a aprobat pe 23 ianuarie o interdictie pe cumpararea si asigurarea petrolului iranian.

Productia de petrol a Iranului a scazut cu 9,5% in iulie, la 2,86 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din februarie 1990, potrivit datelor Bloomberg. "

Sau poate ca intrebarea mai buna este: cat va mai rezista regimul ayatolahilor si al lui Ahmadinejad...? Mai multe despre sanctiunile impuse Iranului - aici
Iranul - o tara mare, numara peste 75 de milioane de locuitori, cu foarte mari resurse de petrol, dar, cu toate acestea, saraca - un PIB de numai 6.359$ pe cap de locuitor (13.053$ pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare). Rusia a sarit impotriva acestor sanctiuni, lucru de inteles: daca regimul actual din Iran cade, isi pierde aliatul si influenta in zona. Pe plan intern, este de asteptat o intensificare a dictaturii in Iran in vederea preintampinarii si stoparii unor eventuale revolte din partea populatiei si intensificarea retoricii antiamericane si antiisraeliene. Totusi, pierderile pe care le inregistreaza aceasta tara sunt foarte mari iar Iranul nu are un PIB suficient de mare prin care sa poata sustine aceste pierderi. Agravarea nivelului de trai al populatiei ar putea avea drept consecinta o revolta de proportii considerabile impotriva actualului regim al ayatolahilor. Si este posibil ca intr-un viitor nu prea indepartat sa ne asteptam acolo la miscari sociale precum cele din Egipt sau Siria. Ai putea fi tentat sa crezi ca politica SUA de impunere de sanctiuni nu este prea eficienta. Dupa parerea mea, lucrurile nu stau chiar asa... In loc de un razboi, precum cel din Irak, care i-a costat enorm de multi bani pe americani, avem de a face cu o arma, ca sa zic asa, mult mai eficienta: cea economica. Pretul petrolului nu a crescut, cotatia barilului e in scadere: SUA nu pierde nimic din afacerea asta. Pierde enorm, dupa cum am spus, Iranul si... Rusia. O eventuala destabilizare a regimului din Iran s-ar produce fara nicio pierdere, sau, in orice caz, cu pierderi infime, din partea SUA. Un atac al Iranului asupra Israelului ar insemna pentru Iran o sinucidere curata. Economic vorbind este de observat scaderea accentuata a exporturilor de petrol care se cifreaza la 1,2 milioane de barili pe zi! Greu de spus cum va face Iranul fata acestor sanctiuni... Daca nu chiar imposibil... O sansa ar fi Rusia si China... Problema insa nu e simpla pentru ca Iranul e o tara mare. In orice caz riscul de vulnerabilitate al Iranului creste simtitor. E de ajuns o destabilizare economica pentru a incepe destabilizarea politica a acestei tari. Ar necesita eforturi foarte mari, economic vorbind, pentru Rusia si China sa mentina stabila economia iraniana. 

Va rezista Iranul...?

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu