Powered By Blogger

sâmbătă, 11 august 2012

FMI si... privatizarile...

Iata ca se mai intampla si altceva decat cele legate de referendum - acordul cu FMI si privatizarile companiilor de stat. Yahoo News ne spune urmatoarele:

Misiunea FMI şi reprezentanţii ministerelor vor analiza sâmbătă scrisoarea de intenţie

Se arata, printre altele, ca: 

"La această rundă de negocieri, discuţiile au vizat ceea ce s-a realizat până la finalul primului semestru din 2012 şi obiectivele pe care şi le asumă autorităţile până la data de 30 septembrie 2012.

În cadrul discuţiilor cu experţii instituţiilor financiare internaţionale a fost agreată rectificarea bugetară, care prevede şi acordarea celei de-a doua majorări a salariilor bugetarilor, a fost revizuită prognoza de creştere economică de la 1,5% la 1,2 % şi a fost acceptată de principiu măsura plăţii TVA la încasarea facturilor."

Un alt articol deosebit de interesant:

UPDATE Septimiu Buzasu (Ministerul Transporturilor): Daca oferta de privatizare a 20% din Tarom nu e atractiva, reluam pana la pachetul majoritar

 Se arata, printre altele, ca:

"Companii importante din Orientul Mijlociu si Asia sunt interesate de privatizarea TAROM, a declarat, sambata, Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), la discutiile cu reprezentantii misiunii Fondului Monetar International, relateaza Agerpres.

"Privatizarea CFR Marfa si TAROM se va face, la fel si managementul privat. Termenele au fost amanate pentru ca dorim sa facem privatizarea, nu oricum, ci la cel mai bun pret. De exemplu, pentru privatizarea TAROM suntem intr-o perioada de vacanta, e si Ramadanul, avem solicitari si din Asia, din tari arabe, asa ca am fost sfatuiti de consultant sa amanam o luna de zile iesirea pe piata, iar FMI a fost de acord", a explicat oficialul MTI.

UPDATE "Tot ceea ce s-a discutat în afara angajamentelor au fost scenarii posibile. De exemplu, dacă la Tarom oferta de 20% nu este atractivă, vom relua cu un nou efort chiar până la pachetul majoritar. Sigur, pentru cele 20% calendarul e concret. FMI-ul a urmărit ca toate măsurile să aibă un calendar foarte precis, termene foarte precise, şi peste tot estimarea costurilor", a spus Buzaşu, citat de Mediafax.

Acesta a spus ca ministerul este decis sa privatizeze CFR Marfa in acest an, dar si sa extinda calendarul de listare pe bursa, de la trei la zece companii din subordinea MTI.

"CFR Marfa se va privatiza chiar daca suma nu va fi prea mare. Asta pentru ca privatizarea CFR este un subiect de cativa ani. Daca tot amanam pretul scade. Acum trei ani, probabil ca privatizarea CFR Marfa ne aducea mai multi bani. In septembrie o sa avem in loc de doua - trei companii, cat a fost lista initiala de listare, zece din marile companii din transporturi pe bursa. Dorim ca aceste companii sa functioneze o piata ca actori independenti, fara misiunea politicului. FMI a inteles, a discutat cu consultantii in ceea ce priveste TAROM si CFR Marfa si, in fata argumentelor, Fondul a zis ca este mai bine asa. Nu termenele sunt, important este procesul, noile termene sunt stabilite pentru sfarsitul anului", a subliniat Buzasu.

Potrivit reprezentantilor ministerului, care au participat la discutiile derulate la minister la a sasea misiune FMI, delegatia Fondului s-a aratat nemultumita de faptul ca privatizarea CFR Marfa si a TAROM se va face in luna noiembrie, cu intarziere fata de calendarul initial.[...]

Cele zece companii de stat aflate in subordinea MTI pentru care vor fi recrutati manageri privati sunt CFR SA, CFR Calatori, TAROM, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, Metrorex, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul International Timisoara 'Traian Vuia' SA si Societatea Comerciala Telecomunicatii CFR SA.

O alta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve este aceea a arieratelor CFR Calatori. In acest caz ar fi trebuit identificata o schema de reducere a arieratelor de pana la 300 milioane de lei, pana la sfarsitul lunii iunie, lucru care inca nu a fost indeplinit, asa cum fusese stabilit in memorandumul de intelegere incheiat la inceputul anului intre Executiv si Fondul Monetar International.

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august."
 

Daniel Chiţoiu: Complexurile energetice şi Transgaz vor fi listate în septembrie

Se arata, printre altele, ca:

""Termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste şi au fost luate măsuri de accelerare a acestor procese. În ceea ce priveşte Transgaz, avem prevăzută lansarea în septembrie. În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la complexul energetic Oltenia şi complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi de asemenea la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor", a spus ministrul Economiei.


Acesta a precizat că managerii privaţi pentru Transelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi până la sfârşitul anului.
" La Electrica Furnizare vom avea management nou şi manager general privat la sfârşitul lunii august şi, respectiv, sfârşitul lunii septembrie. Pentru Transgaz şi Transelectrica, avem manageri privaţi până la sfârşitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea şi management privat, şi listare. Sper ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă la sfârşitul lunii septembrie", a precizat Daniel Chiţoiu."

In alta ordine de idei... 

MAI forțează Statistica: vrea datele recensământului din 2011

Se arata ca:
"Noul ministru al Administrației și Internelor, Mircea Dușa a cerut Institutului Național de Statistică (INS) să convoace pe 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și a Locuințelor 2011, pentru „o prezentare a datelor preliminare ale recensământului”.
Conducerea INS a anunțat că nu poate prezenta datele definitive până anul viitor și că instituția nu are prerogative pentru întocmirea sau actualizarea listelor electorale.
La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a primit din partea INS rezultatele provizorii ale recensământului de anul trecut, publicate pe 2 februarie 2012. Potrivit documentului, informațiile „nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste”. Mai mult, în jur de 2,8% din totalul gospodăriilor din România n-au putut fi recenzate."

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu