Powered By Blogger

miercuri, 20 ianuarie 2010

Blogosfera - o experienta inedita

Am vrut, incropind acest blog, sa ma bucur de aceasta noua si inedita experienta de comunicare. In ultima vreme am vizualizat mai multe blog-uri si mi-am dat seama de cat de mult inseamna aceasta oportunitate de a comunica, absolut liber, atator oameni gandurile tale. Este un miracol al tehnicii, trebuie s-o recunoastem, cu atat mai mult cu cat acest miracol este dat gratuit atatora. Lucrurile inedite nasc si experiente inedite. O asemenea experienta nici nu ar fi fost posibila acum 20-30 de ani si era, pe atunci, de domeniul stiintifico-fantastic. Este extraordinar cat de rapid a evoluat tehnica in ultimele decenii si cum a reusit sa schimbe viata si mentalitatea oamenilor. Cine stie ce va fi peste inca 20-30 de ani...? Sa speram ca numai bine. Ceea ce reusim prin comunicarea virtuala nu putem reusi prin comunicarea reala. Vreau sa spun ca acest tip de comunicare, la cea virtuala ma refer, dezvaluie noi si noi fatete ale personalitatii umane in general. Cateodata, la modul real, nu poti cunoaste un om asa de bine precum il poti cunoaste la modul virtual. Este clar ca omul nu-si va limita niciodata posibilitatile si modalitatile de cunoastere. El va cauta noi si noi posibilitati si modalitati de a descoperii lumea si de a se descoperii pe sine insusi. Probabil ca acesta este si sensul progresului tehnologic - tinderea spre cunoasterea absoluta, daca pot sa ma exprim astfel.
Iata ca un pas a fost facut - blogosfera! Dispunem intr-un mod cat se poate de real de aceasta posibilitate, ceea ce nu-i putin lucru. Este un lucru deosebit de imporant pentru ca, in acest fel, este ca si cum te-ai unii cu lumea intreaga, descoperind in tine insuti valente nebanuite, asta pe langa aspectele pur practice si utilitare pe care ti le ofera blogosfera si comunicarea virtuala in general (e-mail, messenger, etc). Este evident ca o astfel de oportunitate nu poate lasa pe nimeni indiferent, desi exista si oameni care nu se pot adapta noului tocmai pentru ca sunt prea vechi. Nu, nu am folosit termenul de vechi in sens peiorativ, este doar exprimarea unei realitati.
Exista chiar si o componenta culturala deosebit de importanta si care trebuie valorificata. Sa vizualizezi pe youtube, spre exemplu, interpretari celebre din arii de Mozart sau Rossini, sau o simfonie de Beethoven intr-o interpretare deosebita sunt doar cateva exemple. Acest aspect e unul de o insemnatate remarcabila deoarece cultura se extinde catre marea masa de oameni - toti oameni au, in acest fel, acces la cultura. In viitor vor fi tot mai multi care vor avea acces la aceste miracole ale tehnicii si cred ca trebuie sa privim evolutia omenirii strans legata de aceasta dezvoltare tehnologica. Schimbarile de mentalitate vor aparea fara doar si poate. Internetul este insusi simbolul eliminarii oricaror ingradiri. Ingradirile care au existat in trecut au format generatii de oameni care nu aveau incotro si trebuiau sa le accepte. Ei, aceste ingradiri sunt acum pe cale de disparitie, iar omul modern priveste lumea cu alti ochi, din cu totul alte unghiuri si puncte de vedere, spre alte perspective.
Nu va trece multa vreme si vechile conceptii vor disparea aproape cu totul. Eu cred ca in viitor oameni vor alege ceea ce este bun si util pentru ei. Sa dea Dumnezeu sa fie asa!
Eu doar contemplu schimbarile de mentalitate si  incerc sa-mi imaginez evolutia societatii omenesti. Nu trebuie sa ne miram ca e asa: vechiul a insemnat intotdeauna istorie. Insa asta nu inseamna ca nu au existat si lucruri deosebit de valoroase in trecut. Internetul este, iata, rodul acestei mosteniri. Viitorul nu-l stim, trecutul trebuie sa-l analizam, prezentul trebuie sa-l traim. Viata merge inainte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu