Powered By Blogger

vineri, 29 octombrie 2010

Romanii din Italia - o comunitate linistita

Foarte interesant articolul de pe Hotnews:

A scazut valul romanilor catre Italia. Paradoxal, romanii sunt una dintre cele mai pasnice comunitati

Este de notat, conform articolului, un numar de 32.000 de firme romanesti in peninsula, precum si o integrare din ce in ce mai buna in societatea italiana. Un articol interesant, cu multe date statistice. Iata ce spune articolul cu privire la evolutia emigratiei in Italia:
"Doar 2.000 de romani au obtinut cetatenia in 2009

Romanii se mentin pe primul loc in clasamentul comunitatilor de straini prezente pe teritoriul italian, urmati la mare distanta de albanezi si marocani, care au fiecare in jur de 450.000 de reprezentanti.

Daca in 2006 romanii care locuiau legal in Italia erau circa 270.000 (12% din totalul imigrantilor), odata cu aderarea Romaniei la UE numarul a crescut intr-un ritm sustinut, ajungand pana la un maxim de 935.000 in 2009, adica o cincime din cei 4.200.000 de straini stabiliti in Peninsula.

Desi romanii din Italia sunt de doua ori mai numerosi decat albanezii sau marocanii, conationalii nostri se situeaza abia pe locul trei la numarul de cetatenii acordate de guvernul italian. Astfel, in 2009, doar 2.032 de romani au devenit cetateni italieni."

Dupa cum se vede unii au obtinut chiar cetatenia italiana...
Recomand sa fie citit acest articol care doreste sa reflecte realitatea emigratiei romanesti in Italia si care arata ca, defapt, romanii isi vad de treaba acolo, se integreaza prin munca, asa cum este aratat in finalul articolului, sunt apreciati si tot mai multi italieni isi dau seama ca imaginea negativa legata de romani este falsa.

3 comentarii:

  1. Din paradox în paradox... Mai rămâne ca la anul românii bogaţi să sărăcească şi cei săraci să se îmbogăţească.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ramane de vazut... Dar... fac si eu ca Dvs.: din paradox in paradox - mai stii? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sper ca totusi ca se va ameliora situatia de la noi... Imi place sa fiu optimist.

    RăspundețiȘtergere