Powered By Blogger

vineri, 22 ianuarie 2010

Tema de actualitate - problematica stangii romanesti si nu numai



Trebuie sa recunoastem ca este o tema de actualitate. Am citit pe blog-ul d-lui Vasile Dancu un interviu : 




care m-a facut sa meditez. Eu cred ca stanga romaneasca trebuie sa faca mult mai mult: sa vina cu o viziune insotita de solutii concrete privind dezvoltarea economica a tarii si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. De ce spun asta? Pentru ca am observat o carenta destul de mare la acest capitol, in ultimii ani, din partea stangii politice romanesti. Ne trebuie solutii practice si concrete pentru a iesi din impas. Sunt multe probleme de rezolvat: reducerea somajului, crearea de locuri de munca, conversia profesionala care, daca  nu vor fi repede rezolvate  ne vor afunda, nu tarziu, intr-un cosmar. Orizontul de timp ce se vehiculeaza pentru solutionarea acestora este intre 15 si 20 de ani, dar mie asa ceva nu mi se pare acceptabil. Pur si simplu nu am cum sa fiu de acord cu o asemenea previziune, mai ales ca nu e deloc sigur ca peste 20 ani va fi mai bine. Nimeni nu garanteaza acest lucru. Trebuie venit cu solutii practice si asta imediat. Constat ca nu exista o vizune, si asta nu numai la PSD ci la toata clasa politica, in general vorbind. Trebuie sa facem ceva! In zilele noastre se manifesta un fenomen trist: emigrarea. In ultimii ani romanii au plecat cu milioanele prin tari straine, la lucru, pentru ca nu aveau aici, sau, chiar sa fi avut aici, dar aici, din pacate, satisfactiile profesionale, materiale si morale sunt aproape nule. Combaterea acestui aspect ingrijorator trebuie sa se faca numai printr-o relansare economica a tarii. Este necesar acest lucru.Tara aceasta a noastra are resurse mari, nebanuite, dar prost folisite si cam sleite. Avem o resursa umana valoroasa, dar pentru ca este prost manageriata pleaca peste hotare si in felul asta ni se scurg valorile peste granita si noi stam si privim neputinciosi cum se intampla acest fenomen. Bineinteles ca in absenta solutiilor ramanem cu vorbele, care nu prea sunt de folos...Imi vine in minte exemplul Spaniei, tara predilecta ca destinatie a emigrantilor romani. Uitati-va la Spania. Va reamintesc: Spania era inainte de razboi o tara saraca si pe alocuri chiar inapoiata. Dupa razboi - 15-20 de ani - spaniolii au reusit o dezvoltare economica fara precedent. A fost un boom uimitor si s-a simtit acest lucru la modul cat se poate de real in viata de zi cu zi a cetatenilor. Acum Spania e o tara dezvoltata economic. Noi de ce nu putem oare? Mie mi se pare ca suntem o tara care a dezamagit Europa prin afundarea continua intr-un esec economic, intr-o neputinta maligna. Starea aceasta trebuie sa inceteze si trebuie sa aratam Europei de ce suntem si noi in stare sa facem bun si bine. Este cu totul dezamagitor sa constati ca am ajuns penultimii in Europa ca PIB si ca nivel de trai. Eu cred ca sunt chestiuni care ar trebui sa preocupe la modul cat se poate de serios stanga romaneasca. Daca va veni cu solutii atunci cred ca stanga se poate relansa politic, daca nu... 
Esecul stangii poate fi explicat si prin prisma faptului ca a facut prea putin pentru cetatean. Sigur, am inteles ca este un fenomen ce s-a intamplat in toate tarile foste comuniste: stanga ajunsa la putere a luat masuri ultraliberale, lucru care, in mod evident, a provocat nemultumiri. A fost o greseala, dupa parerea mea. Ganditi-va ca omul obisnuit te voteaza daca vede, simte si constata ca intr-adevar te preocupa problemele lui si ca esti capabil sa i le si rezolvi. Altminteri el va incerca si alte solutii politice, si consider ca este normal asa. O stanga care sa reprezinte doar interesele membrilor sai de partid si, dupa aceea, interesele cetatenilor, mi se pare un lucru cu totul inacceptabil. Daca asa stau lucrurile nici nu trebuie sa ne miram de esecul stangii la alegeri. 
Exista la ora actuala un discurs critic lozincard din partea stangii politice. Critica se adreseaza PDL-ului si lui Traian Basescu si are caracterul unui atac furibund in care PSD se lauda ca ar fi mult mai bun. Este clar, dupa mine, ca modul asta de a face critica este unul neconvingator. Pentru ca o critica ce convinge este aceea care, pe langa faptul ca este facuta cu acribie si sobrietate, intr-o economie de cuvinte, vizeaza nu partide si persoane ci probleme. Trebuie sa fie o critica pe problemele de mare actualitate, dar nu facuta desantat ci, intotdeauna, venind cu solutii si cautand dialogul pe probleme concrete. Numai atunci iti demonstrezi profesionalismul si responsabilitatea. Acuzele reciproce sunt contraproductive si nu au cum sa convinga pe cineva. PSD se comporta ca si cum ar fi in cautarea paradisului pierdut...Nu este bine asa ! Lucrul asta nu face altceva decat sa-l scada in ochii oamenilor.
Evident ca un esec al stangii care s-ar materializa printr-o destructurare a acesteia si prin anularea sa in plan politic nu e de dorit. Ar fi un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze. Pe mine ma ingrijoreaza si situatia de acuma. De ce ar trebui sa ne ingrijoreze? Pentru ca ar fi, in primul rand, un esec al democratiei in aceasta tara. Ar fi, desigur, un dezechilibru major pe scena politica romaneasca si un astfel de lucru, daca s-ar intampla, ar arata vulnerabilitatea noastra, a tuturor. In niciun caz taria noastra. Ar insemna ca suntem o tara predispusa spre un sistem de tip totalitar, ca nu stim sa ne gestionam noi, ca tara, in mod democratic, problemele noastre interne. 
La noi se pune o prea mare patima in poltica...Eu stau si ma uit la americani. Acolo, in State, sunt 2 partide: democrat si republican. Daca stai logic sa te gandesti pentru democratie trebuie sa fie minim 2 partide - deci exista pluralism politic. Si acolo exista, evident, o batalie politica, ca peste tot in lumea democrata. Numai ca acolo, si aceasta este perceptia mea, nu exista atata... cum sa-i zic? atata patima, atata.. ura. Mi-a ramas in minte cum in timpul recentei campanii electorale din SUA o cetateanca a inceput sa il atace la persoana pe Obama, in fata candidatului republican John Sidney McCain III. Era multa lume in jur deoarece era un meeting electoral al candidatului republican. McCain stiti ce i-a replicat respectivei doamne revoltate ca un negru indrazneste sa candideze pentru functia de presedinte al SUA? I-a zis, citez din memorie: " Nu, doamna, nu aveti dreptate, Mr. Obama is a decent person - Dl. Obama este o persoana decenta". La noi de ce nu putem auzi asa ceva intr-o campanie electorala? Golania nu are ce cauta in politica, sa fie clar! Nu avem nevoie de golani politici! Lupta de idei, da. In rest trebuie sa avem decenta de a ne respecta unii pe altii. Pe mine m-a impresionat cand am vazut si am auzit ce i-a zis McCain. Ganditi-va ca Obama era contracandidatului lui pe care trebuia sa-l invinga in alegeri. Era in joc onoarea lui persoanala si a Partidului Republican. Da, asa este. Dar nu prin orice mijloace, dar nu prin murdarii si golanisme ! Eu stau si ma intreb, referitor la noi: fratilor, unde ajungem daca facem asa? Ce vrem sa demonstram? Cum demostram noi soliditatea statului daca ne insultam si ne uram, si incercam, meschin, sa ne soatem ochii, sa ne improscam cu noroi unii pe altii? Cum aparam noi interesul national? Sa ne gandim la ceremonia care a fost cand Obama a depus juramantul. A venit si Bush. L-a ascultat. La sfarsit s-au despartit ca doi buni prieteni. Este o lectie civism acest lucru ! Ar trebui sa invatam de la ei, nu sa ne minunam si sa spunem : " Ei, pai da, acolo sigur, se poate dar la noi.... mai e mult" De ce la noi mai e mult ? De ce acolo se poate si la noi nu se poate? Poate pentru faptul ca nu suntem o societate civilizata. Ar trebui sa cautam sa devenim o societate civilizata. 

7 comentarii:

  1. Bun venit in blogosfera!
    Si eu sunt destul de noua pe aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Teodora ! :). Blog-ul tau este interesant si-l urmaresc cu placere. Imi pare nespus de rau de replica pe care ti-a dat-o acel.. ma refer la: http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/21/gazeta-de-perete/
    Este absolut regretabil, sincer imi pare rau. Dar... ce sa-i faci.. la capitolul buna crestere si cei sapte ani de acasa, multi, din pacate, sunt deficitari. La noi stii cum e? Este prea multa patima si mult prea putine idei bune...Ma doare, dar trebuie sa recunosc: nu suntem o societate civilizata, asta e. Ca sa mai glumim putin as pune o intrebare: sa fie oare din cauza faptului ca sunt prea multe "flacari violet" in jur? ;)) Iti multumesc pentru ca ai postat acest comentariu si chiar te rog sa frecventezi mai des blog-ul meu si sa mai postezi comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stai linistit, eu nu sunt chiar asa de afectata de comentariul ala. :) Nu este primul si nici ultimul probabil. Ma injurau si inainte dar de cand am ridicat pe blog sigla PSD+PC si fotografia lui Iliescu parca au inebunit. :)
    Povestea asta cu Flacara violeta... este cam complicata pentru mine. Creierul meu nu vrea sa proceseze informatia. Am incercat sa citesc despre ce este vorba si ... nimic. Parca as citi in japoneza.
    Nu am inteles prea bine... tu esti de stanga sau esti liberal? :)
    De ce nu iti faci un cont si pe WordPress?
    Este mai greu pentru noi sa comentam pe blogspot.
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cont si pe WordPress? De ce nu? E o idee buna.
    Cred ca sunt mai degraba de centru. Incerc sa-mi pastrez luciditatea si echilibrul. Sunt un observator a ceea ce se intampla si incerc sa meditez asupra fenomenelor existentiale. Sigur, asta nu inseamna indiferenta, desi, poate, uneori par asa. In rest imi spun si eu parerea ca orice om obisnuit. Pentru ca nu am pretentia ca parerea mea este cea mai buna caut sa vad ce pareri au si altii, sa meditez asupra lor si sa le compar cu ideile mele. Lucrul asta este un exercitiu interesant si te ajuta sa descoperi mai bine realitatea. Este, daca vrei, ca un fel de joc, dar un joc cat se poate de instructiv.

    RăspundețiȘtergere
  5. Servus! am 3 intrebari pe blog de la tine si un singur raspuns ... ORICINE AR FI LA CONDUCEREA PSD VA FI DOAR UN EXECUTANT AL PREA MARIERI SALE Ion Iliescu ..aceeasi situatie , aceeasi strategie va fi si in viitor,no problem ... ideea ta nu e rea!partidele trebuie sa aiba o tribuna de idei...

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluca, mersi mult pentru postare si te astept sa mai postezi pe blog-ul meu :). Ti-am trimis un raspuns pe blog-ul tau :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Multam' si eu !
    Cu totii stim de ce e contestat Ion Iliescu. :D Era si timpul sa fie voci in PSD care sa-l conteste. .
    In legatura cu art.domnului DANCU pot spune ca orice parere conteaza si atunci cand e apreciata sau contrariata are o importanta si mai mare . Prezinta un interes!!!

    Problema noastra, a scenei politice actuale, e ca s-au constituit campuri de lupta pentru putere , ca nu avem proiecte decat barfe si degete aruncate catre adversar . Dreapta si stanga constituie un "lucru" bun si rau necesar pentru societatea romaneasca si e nevoie sa existe in plan de proiecte, solutii si implemantari . Puterea are nevoie de opozitie si opozitia are nevoie de putere . Puterea vad ca a dat mana , vrea opozitia alaturi .... Ramane sa ii convingi tu mai departe ... faci ceva ???:D

    RăspundețiȘtergere